Специално

Как конкурсът на СЖББ за многообразие, равнопоставеност и приобщаване създава промяна (ВТОРА ЧАСТ)

Как конкурсът на СЖББ за многообразие, равнопоставеност и приобщаване създава промяна (ВТОРА ЧАСТ)
Снимка:

Вдъхновяващи постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване

Целта на националните награди на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) Вдъхновяващи постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване е да отличи добрите примери в бизнеса, както и да даде платформа за разказване на историите зад тези успешни инициативи. С конкурса СЖББ представя реално работещи практики, които правят работното ни място и обществото среда, в която всеки е значим и ценен без значение на пол, раса, възраст произход и образование. Споделяме добрите практики за постигане на равни възможности за всички и недопускане на дискриминация, които могат да бъдат възприети и въведени в по-широк кръг компании, като по този начин допринесат за благосъстоянието на цялото ни общество.

Продължаваме да разказваме историите на успеха на победителите от 2023 година

Снимка:

Голямата награда – Отличителният знак на СЖББ, се присъжда на бизнеси и организации, които правят реални стъпки към премахването на бариерите пред жените в бизнеса, науката, както и за интеграцията на малцинствените групи и хора с увреждания.

През 2023 носителят на Отличителния знак на СЖББ е TRANSPRESS с проекта „ПЪТ ЗА ДАМИТЕ“ – перспективи и позитиви за кариерното развитие на жените в транспортно-логистичния сектор

Снимка:

TRANSPRESS е първата българска транспортно-логистична компания, която развива целенасочено стратегия за привличане и развитие на повече жени в компанията и популяризиране на идеята в целия бранш у нас. Инициативата започва в края на 2021 година и продължава до днес.

Снимка:

В първата фаза на инициативата е проведено проучване на нагласите сред професионалната общност на шофьорите у нас. Проведена от TRANSPRESS анкета с 1600 респонденти показва, че над 90% оценяват професията като подходяща за дамите. Под 10% от участниците в проучването са на обратното мнение, като според болшинството от тях проблемът не е в липсата на качества, а в трудните условия и съществуващите рискове на пътя. Половината от анкетираните са категорични, че професионалните умения не зависят от пола, а една трета дори допускат възможността жените да бъдат по-добри шофьори от някои мъже. Направено е допълнително проучване на актуалната ситуация в други държави и на добрите примери за подобни кампании. Извършено е стратегическото планиране и осигуряването на менторите и посланиците на инициативата, а след това е проведена и мащабна информационна кампания чрез медиите, социалните мрежи и комуникационни канали на партньорите. Създадена е необходимата организация за регистрация и работа със заинтересованите, провеждане на последващи обучения, стаж и назначения на жени професионални шофьори в TRANSPRESS.

Снимка:

Компанията успешно разработва програмата “Партньори в живота – партньори зад волана”, в която мъжете привличат половинките си в живота като партньори в тандем на професионални шофьори.

L’Oréal България с „Националната програма „За жените в науката“ 

Победител в категория „Вдъхновяваща инициатива за овластяване на следващото поколение жени таланти“. 

Всяка година програмата на L’Oréal и ЮНЕСКО „За жените в науката“ награждава млади жени учени със стипендии, за да ги насърчи да правят големи научни открития, които ще помогнат за разрешаване на различни глобални предизвикателства и ще създадат едно по-добро утре за всички. Защото светът има нужда от наука, а науката от жени!

Програмата напомня, че науката е вдъхновение и източник на промяна, а стипендиантките вдъхновяват нови поколения жени да бъдат смели и да изберат пътя на науката и откритията.

Сдружение ‚,Българска Хънтингтън Асоциация‘‘ с проекта „Подкрепа за трудова дейност на хора с редки болести“

Сдружението е победител в раздел НПО в категория „Вдъхновяваща инициатива за многообразие, равнопоставеност и приобщаване на работното място“.

Снимка:

Усилията на "Българска Хънтингтън Асоциация" да предостави възможност за трудова реализация на хора с редки болести е част от цялостната визия за овластяване на семействата с редки диагнози в България. В рамките на 9 години над 1200 семейства се включени в обучителни семинари, работни групи и панели с участието на чуждестранни експерти в областта на редките болести.

Hewlett Packard Enterprise (HPE) с програмата „Силата на Вдъхновението: HPE Women at Work Bulgaria и Женското Лидерство в Бизнеса"

Програмата е носител на са носител на  Специалната награда за технологична компания в категорията „Вдъхновяваща инициатива за овластяване на следващото поколение жени таланти“.

Снимка:

HPE Women at Work България е вътрешноресурсова група на доброволчески начала, чийто управленски съвет се състои от десет смели и целеустремени дами, а членовете наброяват над 400 служители. Тяхното вдъхновение и сила са равенството и разкриването на пълния потенциал на жените таланти. През 2021 г. групата групата осъществи ключови проекти, подпомагащи дамите във всеки аспект – професионално развитие, физическо и ментално здраве, личен принос към обществото и следващите поколения.

Снимка:

През 2024 година форумът за трета поредна година ще отличи най-вдъхновяващите постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване. Приемът на кандидатури ще бъде отворен през септември 2024. Повече информация може да намерите ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти