Кулинарията като недежда: Как една дъщеря на имигранти даде шанс на бежанците в Ню Йорк

Какво бихте направили, ако трябва да си намерите работа в нова страна, далеч от дома? Emma's Torch, базирана в Ню Йорк организация с нестопанска цел, предлага на бежанци и търсещи убежище шанс да се обучават в кулинарното изкуство.

Журалистите от The Voice of America (VOA) ни разказват историята на това изпълнено с добро място в поредицата "52 documentaty".

►Как Edna жена успява сама да води цял момчешки баскетболен отбор

Основателят Кери Броуди, дъщеря на литовски имигранти, е сърцето и душата зад това начинание. Тя предоставя на нуждаещите се път към независимост в Америка – чрез ресторантьорската индустрия.

Към май 2022 г. 100 милиона души са били принудително разселени по света по данни на Агенцията на ООН за бежанците. САЩ са приели 25 465 бежанци през 2022 г.

►Щастието е възможно: пътят на Риту, залята с киселина след отказано предложение за брак  

Мисията на Emma's Torch е да осигури платено кулинарно обучение на бежанци, търсещи убежище и оцелели от трафик на хора.

"Родителите ми имигрираха тук през осемдесетте години, а баба ми и дядо ми се присъединиха към тях малко след това. Цялото ми семейство е потомък на хора, избягали от Литва по време на Втората световна война. Прабаба ми и прадядо ми имаха късмета да успеят да дойдат в Южна Африка и всичките им семейства бяха убити по време на войната. Така че има много сложна история и отношения с Литва," разказва семейната си история основателката на организацията.

"Също така мисля, че поне за мен това до голяма степен движи работата, която вършим, че ако можем да принудим съседите да се възприемат като съседи, а не като непознати, тогава можем да възстановим човечеството. Може би можем да обърнем малко прилива", казва също тя. 

Запознайте се във видеото с Мазен и Розет от Сирия, Ваня от Украйна, Джак от Сенегал и други възпитаници на програмата, които градят бъдеще в храните.

Още материали от VOA: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти