Повече здраве и имунитет? Как да подготвим дома си за сезона на вирусите

Есента е тук, а предстоящите месеци традиционно ще направят дома ни основното място, в което ще прекарваме свободното си време. Това означава само едно - време е да се погрижим за мястото, което наричаме "вкъщи". Едно чисто място е предпоставка не само за уютно прекарване на студения сезон, но и за месеци с по-малко боледувания. 

Предлагаме ви някои съвети, с които да помогнете на дома си да бъде едно по-добро и здраво място.

Чист въздух

"Подобряване качеството на въздуха у дома е един от най-добрите начини да подобрим здравето си", твърди Майкъл Робино, който е експерт именно по качество на въздуха. Един възрастен прави средно 20 000 вдишвания всеки ден и прекарва 90% от деня си на закрито. Така всъщност грижата за въздуха у дома изглежда още по-логична. Това, което можем да направим, за да подобрим качеството му, е да чистим редовно. Тук става въпрос за прахосмукачка, бърсане на прах, почистване на похвърхностите. Най-добре би било да се използват микрофибърна кърпи за целта, натурални почистващи препарати, както и прахосмукачки, които работят с високо ефективни въздушни филтри за твърди частици (HEPA филтри).

Косвено ще подобрите качеството на въздуха у дома, ако се отървете от ненужните вещи. Така ще има по-малко вещи, от които да бършете прах и които да задържат бактерии. Нещо повече - домът с по-малко вещи е по-лесен за чистене. 

Обърнете внимание и на влажността у дома. Тук на помощ със сигурност биха ви били и модерните уреди като овлажнителнителите на въздух.

Направете спалнята си нещо като храм

Каквито и добавки да пием, каквито и прахосмукачки да ползваме, ако сънят ни не е качествен, няма как да се радваме на крепко здраве. Доброто място на сън според експертите е тъмно и хладно. Инвестирайте в завеси или щори и не прекалявайте със затоплянето на помещението. Според експертите идеалната температура за качествен сън е 18 градуса! Е, ако за вас това е твърде хладно, гледайте температурата в стаята да не превишава 22-23 градуса. 

Температурата на стаята е така важна, защото тя е ключова за т.нар. циркаден ритъм. Именно при такава температура мозъкът секретира мелатонин, който е така ключов за добрия сън. 

Заредете адекватно хладилника си

Всички знаем, че добрата диета е в основата на доброто здраве. Затова заложете на сезонните плодове и зеленчуци, като не пропуснете цитрусите, лисните зеленчуци, червени чушки и кръстоцветните като броколи, карфиол и зеле. Не забравяйте и за най-традиционните имуностимулатори от природата - джинджифил и чесън. 

В името на доброто си здраве през този сезон си струва да намалите и консумацията на алкохол, ако имате такава. 

Домашни тренировки

Отдавна разбрахме, че да се тренира вкъщи не само е възможно, но може да се прави и пълноценно. Дори и да нямате обособено място у дома, на което да тренирате, не пропускате тази възможност.  

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти