Как да контролирате сънищата? Отключване на осъзнатото сънуване

През цялата човешка история хората са постигнали забележителни постижения, от разделянето на атома до заснемането на първите изображения на черна дупка. И все пак, един от най-мистериозните аспекти на нашето съществуване си остава целта и природата на нашите сънища. Сред многото видове сънища, осъзнатото сънуване се откроява като едно от най-очарователните. Този феномен позволява на хората да контролират разказите си за сънища, превръщайки обикновения нощен сън в необикновено приключение.

8 сънища и значенията им

Какво е осъзнато сънуване?

Осъзнатото сънуване възниква, когато човек осъзнае, че сънува, докато все още е в състояние на сън. Това осъзнаване отваря вратата към свят от възможности, където мечтателят може да повлияе и оформи своята мечтана среда, като на практика се превърне в режисьор на своя собствен филм-мечта. За разлика от нормалните сънища, при които сънуващият пасивно преживява събития, без да осъзнава, че сънува, осъзнатите сънища предлагат състояние на повишено съзнание в съня, което позволява несравним контрол и креативност.

Тревожните сънища и тяхното значение

Силата на осъзнатото сънуване

Концепцията за осъзнатото сънуване е завладяла въображението на мнозина с изображения в популярната култура, като филма "Inception", изследвайки неговия потенциал. За някои осъзнатото сънуване предлага повече от просто вълнуващо изживяване – то може да бъде мощен инструмент за психическо и емоционално благополучие.

8 храни за хубави сънища

Осъзнатите сънувачи съобщават за способността да прогонват кошмарите, да облекчават безпокойството и дори да се изправят срещу травматични преживявания в безопасна, контролирана среда. Например Рейчъл Александър, главен изпълнителен директор на фирмата за изкуствен интелект Omina Technologies, сподели своя личен опит за преодоляване на ужасяващите кошмари чрез осъзнато сънуване. Под ръководството на психолог тя се е научила да осъзнава сънищата си, превръщайки куршумите в цветя и агресорите в приятели. Тази практика не само й помога да спи по-добре, но и й дава възможност да поеме контрол над страховете си.

Портал към творчеството и изследването

Осъзнатото сънуване не е просто преодоляване на страховете; това също е портал към неограничена креативност и изследване. Представете си, че летите в небето, се разхождате из далечни планети или се наслаждавате на храна, приготвена от любимата ви знаменитост - това са само малка част от преживяванията, споделени от осъзнатите мечтатели. Кири Прайд, която често сънува осъзнати сънища, описва сънищата си като земя, до която може да пътува по желание, променяйки хода на събитията с една-единствена мисъл. За нея осъзнатото сънуване е нощно приключение, където тя е свободна да изследва нови реалности и да преразглежда сънищата, които харесва.

Какво казват вашите сънища за любовния ви живот

Науката зад осъзнатите сънища

Въпреки че осъзнатото сънуване може да изглежда като магия, зад това уникално изживяване стои наука. Проучванията показват, че тези, които често сънуват осъзнати, може да имат по-голям префронтален кортекс, областта на мозъка, отговорна за логиката и разсъжденията. Тази повишена мозъчна активност може да обясни защо осъзнатите сънувачи са по-добри в разпознаването, че сънуват и манипулирането на сънищата им.

Интересното е, че скорошни изследвания дори показват, че е възможно да общувате с осъзнати сънувачи, докато спят. В новаторско проучване изследователите задават а на осъзнатите сънувачи математически въпроси и въпроси с да-не по време на фазата на съня REM – етапът, когато възниква осъзнатото сънуване. Учудващо, сънуващите успяват да реагират правилно чрез движения на очите и лицеви сигнали, проправяйки пътя за комуникация в реално време по време на сън.

Как да започнете осъзнато сънуване

Ако идеята да контролирате мечтите си звучи привлекателно, може би се чудите как да започнете. Докато някои хора естествено изпитват осъзнати сънища, други могат да се научат да го правят с практика. Техники като водене на дневник на сънищата, извършване на проверки на реалността през целия ден и използване на помощни средства за предизвикване на сън като ръководени медитации могат да увеличат вероятността да имате осъзнат сън.

Осъзнатото сънуване предлага завладяващ поглед върху силата на човешкия ум. Независимо дали искате да преодолеете кошмарите, да се докоснете до креативността си или просто да изследвате нови светове, осъзнатото сънуване може да промени начина, по който преживявате съня. С практика и търпение вие ​​също можете да се научите да използвате тази невероятна способност, превръщайки всяка вечер във възможност за приключение.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти