Убийството на Джани Версаче: Историята на най-мистериозното престъпление в света на модата

Преди повече от 25 години светът на модата бе шокиран от едно от най-известните и мистериозни престъпления. На 15 юли 1997 г., Джани Версаче, легендарният дизайнер и основател на модната империя Versace, бе убит на верандата на своето луксозно имение в Саут Бийч, Маями. Убийството е извършено от серийния убиец Андрю Кунанан, чийто мотиви остават неясни и до днес.

Сутринта на фаталния ден започва като обикновена за 50-годишния дизайнер. Версаче се събужда рано, завършва някои работни задачи и се отправя към News Café, разположено само на три пресечки от дома му. Този ден, необичайно за него, той решава да отиде сам за кафе, като обикновено това се случва в компанията на неговия асистент. Собственикът на кафенето споделя, че Джани изглеждал предпазлив и минавал около входа, сякаш знаел, че е следен.

Мрачните тайни на семейство Версаче

След като взима вестник, Версаче се връща в своето впечатляващо имение. Пристигайки там, той започва да отключва желязната порта. В този момент, 27-годишният Андрю Кунанан прострелва Версаче два пъти и бяга с паркирана кола с откраднати номера. Въпреки усилията на присъстващите, Джани Версаче е обявен за мъртъв в близката болница.

Андрю Кунанан е роден в Сан Диего в семейство от средната класа. От малък той посещава елитното епископско училище в Ла Хоя, а родителите му ипотекират дома си, за да платят обучението му. Той се представя пред съучениците си като наследник на видно семейство, макар реалността да е различна. Въпреки високия си коефициент на интелигентност, той не успява да постигне добри резултати в училище и бързо го напуска.

След това той започва да се среща с богати по-възрастни мъже, които финансират неговия луксозен начин на живот. През април 1997 г. напуска Калифорния и заминава за Минеаполис с еднопосочен билет, където убива първите си две жертви - приятелите му Джеф Трейл и Дейвид Мадсън. След тези убийства, Кунанан продължава своята кървава серия, убивайки 72-годишния Лий Миглин в Чикаго и Уилям Рийз в Ню Джърси.

След пристигането си в Маями, Кунанан се укрива в хотела Normandy Plaza, където живее под фалшива самоличност. Полицията и ФБР, незнаещи за неговото местонахождение, започват национално издирване. Кунанан обаче умело се укрива, посещавайки гей нощни клубове и крадейки, за да оцелее. На 15 юли 1997 г., след като напуска хотела без да плати сметките си, той извършва своето последно убийство - това на Джани Версаче.

Самоубийството на Андрю Кунанан на 23 юли 1997 г. слага край на националното издирване, но оставя много въпроси без отговор. Мотивите за неговите престъпления остават неизвестни, тъй като той не оставя предсмъртно писмо и не споделя причините за убийствата. Някои предполагат, че той е търсел отмъщение за предполагаема зараза с ХИВ, но аутопсията показва, че Кунанан не е носител на вируса.

След убийството, съкрушения му брат Санто и сестра му Донатела пристигат в Маями, за да вземат тялото на Джани и да го върнат в Италия. На 22 юли 1997 г. се провежда грандиозно погребение в Дуомото в Милано, на което присъстват над две хиляди души, включително най-близките на Джани и много известни личности като Наоми Кембъл, Анна Уинтур и принцеса Даяна.

Убийството на Джани Версаче остава едно от най-мистериозните престъпления в света на модата. Неговото наследство продължава да живее чрез модната империя, ръководена от сестра му Донатела, която успява да запази и развие семейния бизнес, превръщайки Versace в символ на стил и изящество.


 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти