Неразказаната история на Нели Цонева – гласът зад песните на Катето Евро в „Оркестър без име“

Когато говорим за култовия филм „Оркестър без име“, повечето от нас си спомнят ярките образи на героите и култовите сцени, но малцина знаят, че зад красивия глас на Рени, героинята на Катето Евро, стои една напълно непозната за широката публика певица – Нели Цонева. Нейната история остава в сянка повече от три десетилетия, докато през 2016 г. националната телевизия не прави документален филм за живота ѝ. Така светът най-накрая разбира за жената, която е дала музикалната душа на една от най-запомнящите се сцени в българското кино.

Нели е родена през 1957 г. в Трявна, но още като бебе е осиновена и израства в Стражица. Живее далеч от блясъка на големите сцени в началото – след ранна бременност завършва училище във вечерна заводска паралелка. Работи като счетоводителка и пее три пъти седмично в местния мотел с оркестър. Тези обстоятелства не я спират да мечтае за повече. Решена да следва музиката, Нели се явява на изпити в Естрадния отдел на Консерваторията, без да каже на никого, и успява да впечатли комисията със своето изпълнение на джаз и суинг. Тази стъпка поставя началото на пътя ѝ към голямото признание, макар и зад кулисите.

През 1978 г., когато е студентка, Нели неочаквано получава предложение да участва в записите за новия филм „Оркестър без име“. След прослушване, композиторът Борис Карадимчев и режисьорът Людмил Кирков без колебание решават – тя ще бъде гласът зад изпълненията на героинята Рени. Записите на песните като „Ке сара“, „Торнеро“ и „Мама Леоне“ се осъществяват в студиото на „Балкантон“ и макар Нели да не е позната на публиката, гласът ѝ оставя незаличим отпечатък.

Интересното е, че когато „Оркестър без име“ излиза на екран и става хит, Нели е в чужбина – работи като певица в Югославия. За първи път гледа филма чак през 1983 г. в кино във Велико Търново. Сяда в залата с голямо вълнение и чува собствения си глас, който зрителите приемат като този на Катето Евро. Множеството хвалебствия, които героинята получава за своето пеене, всъщност са признание за таланта на Нели Цонева, която обаче остава непозната сред зрителите.

След премиерата на филма, Нели продължава да обикаля сцените на България като вариететна артистка, свирейки по морските курорти и в престижни заведения. Въпреки че преживява множество изпитания и странни случки, включително сблъсъци с криминални фигури от мутренските времена, Нели остава вярна на музикалния си път. Дори и животът ѝ да не е преминал под светлината на прожекторите, гласът ѝ продължава да живее в сърцата на зрителите, които винаги ще свързват музиката ѝ с магията на „Оркестър без име“.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти