На пръв поглед какаовите зърна са една ценна и полезна храна! Изключително богата на антиоксиданти – най-вече флавоноиди – минерали, витамини и многобройни вещества, които вдигат тонуса на тялото и ума, тя в пълния смисъл на думата е една истинска супер храна. Разбира се обаче, както при всяка естествена природна суровина, дали крайният продукт ще бъде полезен или вреден, зависи изцяло от начина, по който тя се преработва и от съставките, които се добавят към нея.
Също така е съвсем логично, че когато едно дърво се отглежда без изкуствени торове, пестициди и инсектициди, плодовете, които то ще даде ще са много по-естествени и най-вече по-чисти. Това е и идеята на цялата БИО концепция – да регламентира чрез законова база какво може и какво не може да се влага в едно земеделие, което претендира да се нарича БИО и да създаде инструменти за контрол, чрез които това да може да се проверява и проследява.
Но не само заради това ние избрахме да работим изцяло с доказани БИО сертифицирани суровини – както за какаото, така и за всичко останало, което влагаме в нашите шоколади. Овен здравето на крайните потребители, за нас беше също толкова важно здравето на хората, които работят на полетата. Защото те са тези, които в конвенционалното производство често трябва да пръскат с най-различни химикали, които в последствие поглъщат, вдишват или абсорбират чрез кожата си и съответно страдат от най-различни заболявания.
Използвайки само БИО суровини, ние подкрепяме все повече фермери да минат към този естествен и безвреден начин на земеделие, което се отразява положително както на здравето им, така и на естествения природен баланс.
Но какво общо има шоколадът с обществото, освен че ни подхранва вкусово и емоционално? Проблемът тук е най-вече масовата експлоатация на детски робски труд – широко разпространена практика в Африка, от където идва около 70% от какаото, което се преработва на тази планета. Единственият начин да се предпазим от това, да подкрепяме тази неморална и грозна практика е, да сме съзнателни за това какви шоколади купуваме. Сертификатите FairTrade, Rainforest Alliance и UTZ до някъде гарантират именно липсата на такава експлоатация.
За нас от самото начало беше ясно, че не желаем да работим със суровина, до която детска ръка се е докосвала неволно и затова решихме много внимателно да подбираме с кого работим. Затова на този етап работим само с добре познати и реномирани доставчици на какао от Южна Америка, стараейки се да имаме колкото се може повече директен контакт с тях.
Вземайки в предвид всички тези три аспекта – здраве, екология и общество – мисията ни обаче не приключва. Нашата цел от самото начало беше да създадем нещо ново, нещо различно, нещо уникално. Именно затова експериментираме с най-различни съставки от групата на супер храните и така създаваме съвсем нови вкусови преживявания, както гласи мотото ни – A new experience of Chocolate (Едно ново преживяване на шоколада).
Всички шоколади под бранда ни Benjamissimo и Happy Benjamino са максимално естествени, нерафинирани, био сертифицирани, свободни от алергени като глутен, соя и мляко. Но най-важното – старахме се максимално те да бъдат вкусни и чрез многобройните си видове – 25 на българския пазар – да има за всекиго по нещо, независимо дали обича тъмен, бял, млечен (постен) шоколад или дори такъв без захар. И така само за 3 години успяхме да стъпим на над 30 пазара на 5 континента и да покажем на света, че в България могат да се произвеждат вкусни шоколади на световно ниво.