Психологическите травми ли са причината много жени да прибягват до пластични операции?

Пластичните операции често са свързани с желанието за промяна на външния вид, но зад тях често стоят по-дълбоки емоционални причини, свързани с психологически травми и физически комплекси. Въпросът, който стои на дневен ред, е дали тези травми водят до решението за хирургическа намеса, и ако да, какъв е механизмът на тази връзка.

Психологическите травми, свързани с външния вид, често започват в ранна възраст. Множество изследвания сочат, че обидите, униженията или дори критиките към определени физически черти могат да доведат до сериозни комплекси. Когато една жена, например, е била обект на негативни коментари за теглото, височината или кожата си в детството, тези спомени често остават дълбоко вкоренени и продължават да влияят на нейното самочувствие и самооценка в зряла възраст.

10 известни дами, които нямат естетични корекции

Тези емоционални рани често водят до обсебващо внимание към конкретни физически недостатъци – било то реални или въображаеми. Това явление е известно като боди дисморфия. Хората, страдащи от него, може да виждат себе си като несъвършени и непривлекателни, дори когато за околните тези недостатъци са едва забележими. Това психологическо разстройство е пряко свързано с увеличаване на броя на желаещите да се подложат на пластични интервенции. 

Една от основните причини за нарастващото недоволство от собственото тяло е засиленото влияние на социалните мрежи и медии. Идеалите за красота, представени в рекламните кампании, създават нереалистични стандарти. Много известни личности и инфлуенсъри често преправят своите снимки, за да създадат перфектен образ, който в действителност не съществува. Този натиск за съвършенство може да бъде особено тежък за младите жени, които изпитват нужда да се сравняват с тези образи и да се стремят към постигане на същите идеали, дори когато те не са реалистични.

Вижте кои са 5-те признака, че имате емоционални травми

Освен външните фактори, вътрешната болка и травмите играят голяма роля в решението за пластична операция. Много жени, които се подлагат на пластични интервенции, не го правят просто за да изглеждат по-добре, а защото искат да се чувстват по-добре със себе си. Те често вярват, че ако променят нещо във външния си вид, ще преодолеят старите рани и ще се освободят от психологическите бариери, които тези травми са създали.

Все пак не всяка пластична операция е резултат от травма. Някои жени просто искат да подобрят своя външен вид по лични причини, без да имат тежки комплекси или разстройства. Но за тези, които са преживели емоционални трудности, операцията може да се разглежда като начин за справяне с минали болки и повишаване на самочувствието.

Петте рани, които ни пречат да бъдем себе си

Независимо от мотивите, е важно да се разбере, че пластичната хирургия не е универсално решение за подобряване на психичното здраве. Процедурите могат временно да повишат самочувствието, но ако основната причина за емоционалната болка не бъде адресирана, проблемите могат да се задълбочат. Затова много специалисти препоръчват психологическа консултация преди да се пристъпи към операция, за да се гарантира, че решението е обмислено и се базира на здравословни причини, а не на дълбоки емоционални травми.

Прочетете още: 

Психологическите травми ли са причината много жени да прибягват до пластични операции?

Психология

Свободно време

Психологическите травми ли са причината много жени да прибягват до пластични операции?

Пластичните операции често са свързани с желанието за промяна на външния вид, но зад тях често ст...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти