Определят „Готвачката на Химлер“ като политическо гурме и триумф на оцеляването. Романът на френския писател Франц-Оливие Жизбер, издаден от Гурме Пъблишинг, несъмнено е литературното откритието на книжния пазар през септември – историята на ХХ век, увлекателно разказана чрез живота на жилавата, иронична и своенравна Роз.
„До последния си дъх, че и след него, ще вярвам в силата на любовта, на смеха и на отмъщението.“
Думите на Роз в пролога на „Готвачката на Химлер“ изразяват житейската философия на тази забележителна главна героиня в творбата на Франц-Оливие Жизбер. Наситен, задълбочен, едновременно сериозен и забавен – такъв е романът, в който съжителстват най-доброто и най-лошото от човешката природа и който представлява синтез на бурната и кървава история на ХХ век; личен разказ на героинята. 105-годишната Роз е литературен образ, който независимо дали одобрявате или не, трудно ще забравите.
Талантлива готвачка и неустрашима жена, тя оцелява въпреки сполетелите я лично трагични превратности на ХХ век – арменския геноцид, ужасите на нацизма и на маоизма.
Съдбата отрежда на ексцентричната героинята на Жизбер да готви за Химлер и Хитлер, да бъде приятелка на Симон дьо Бовоар, да преживее какво ли не и да доживее до 105 години със съхранен апетит за живот и за експерименти. Оцелява без да загуби смеха, копнежа си за любов и желанието за отмъщение: трите стълба на щастието, според нейното кредо.
„Ако адът е Историята, то раят е Животът“, казва Роз, която на 105 години тя все още управлява своя прочут ресторант в Марсилия, държи пистолет в чантата си и не може да избегне еротичните помисли. Тази корава жена, белязана от любовта към двама мъже и цял един век, търси справедливост като собственоръчно убива омразните си врагове.
Като жанр „Готвачката на Химлер“ е кръстоска между черния и историческия роман – с откровеност и ирония успява да пресъздаде кошмарни моменти от историята, без да изпада в сълзливост и съжаления.
Стилът – интелигентен и разкрепостен, кратките глави в книгата, черният хумор, пикантната игривост, познанията за историята, литературата и кулинарията, разказът от първо лице на дръзката и влюбена в живота главна героиня Роз – единството на всички тези елементи в творбата я правят любопитно и увлекателно четиво с динамичен и направо засмукващ сюжет - истинско литературно откритие и попадение.
Роз от „Готвачката на Химлер“ вече е част от компанията на големите литературни герои, с които никога не се разделяме.
Седемте заповеди на Роз, издадени на 105-я ѝ рожден ден:
– Изживявайте всеки ден, отреден ви на тази планета, като че ли е последният;
– Забравяйте всичко, но нищо не прощавайте;
– Сами наказвайте прегрешилите спрямо вас;
– Пазете се от любовта: разбирате как влизате в нея, но не знаете как ще излезете от нея;
– Никога нищо не оставяйте ни в чашата си, ни в чинията си, ни зад себе си;
– Не се страхувайте да тръгнете срещу течението. Само мъртвите риби се носят по него.
– Умирайте живи!
За автора;
Франц-Оливие Жизбер е френски журналист и писател, роден в САЩ през 1949. Работи за престижни издания като Le Figaro и Le Point.
Автор е на сценарий за документален филм за бурните му отношения с бившия френски президент, „Никола Саркози, тайната на едно президентство“. Още с втория си роман L’Affreux, 1992, печели наградата на Френската академия. Следват още романи и няколко награди. „Готвачката на Химлер“ е неговата тринайсета книга.
“Роз, това съм аз, казва Жизбер, но също и личността, която би ми се искало да бъда. Имах желание да разкажа в роман за някои от големите драми, които бяха около нас през ХХ век. Беше време на постоянно насилие от страна на индивиди като Сталин, Хитлер и Мао, способни да убиват безмилостно и да предизвикват масова гибел.”
Други книги:
Топ 10 на най-продаваните романи
Когато мъж обича рози...
Ти си това, което четеш
Глад за храна и глад за секс
Любовницата на Фройд
Лятото има 359 страници