Създадено за Tchibo Espresso

Фен ли си на кафето? Играй и може да спечелиш страхотен комплект от кафе машина и кафе продукти

Фен ли си на кафето? Играй и може да спечелиш страхотен комплект от кафе машина и кафе продукти
Снимка: iStock/Getty Images

Да станеш сутрин и да си направиш кафе е едно от най-стимулиращите и удовлетворителни неща, които животът е поднесъл на човечеството. Без значение кой как го предпочита – силно и късо или дълго и с мляко, кафето винаги стои в основата на напитката, и това продължава вече няколко века.

То води своя път от Етиопия и суфистките манастири в Йемен, където през 15 век монасите са използвали кафето, за да им помогне с концентрацията по време на молитвите. През втората половина на 16 век стига до Италия благодарение на развитите търговски маршрути в Средиземноморието, а в източните части на Европа кафето навлиза през Османската империя. През 1852-ра година Бразилия се превръща в най-големия световен производител на кафе, но на пазара има и други големи играчи – Колумбия, Етиопия, Виетнам, Кот д'Ивоар.

Снимка: Tchibo Espresso
 

Представете си сега – докато пиете сутрешното си кафе, тази вековна история на една напитка, която милиарди хора по света си приготвят всеки ден по няколко пъти, в различни конфигурации! Оказва се, че то е интернационален обединяващ фактор, който събира хора от различен произход, говорещи различни езици и живеещи в противоположни краища на света – но всички те знаят думата „кафе“.

Ритуалите по пиене на кафе също не са някаква новост – първите кафенета са открити в Европа през 17 век в Холандия, Германия и Англия, а в днешно време място за пиене на кафе има буквално на всеки ъгъл. И като казахме „ритуали“ - да изброим и някои от най-популярните традиции, свързани с пиенето на кафе.

Снимка: Tchibo Espresso

Ароматно и късо еспресо

Най-популярният вид, свързан най-вече с Италия, където този вид кафе се нарича ristretto или „шот“ кафе. Човек може да го изпие буквално на две глътки и след това да тръгне по задачи, изпълнен с енергия. За направата му се използва половината от нормалното количество вода и резултатът е наситено с вкус и аромат, тъмношоколадово на цвят кафе, а каймакът е по-светъл, с цвят на тиква. Това е предпочитаното кафе от активните, дейни хора, които искат стимулиращ старт на деня. За италианците то е обвързано и със социалните контакти, които един шот кафе в началото на деня осигурява приятелска среща в любимото кафене.

Турско кафе

То е много популярно в Източна Европа, предимно на Балканите, в това число и България, и, разбира се, в Турция и страните от Средния изток. Приготвя се в джезве от различни видове фино смляно кафе арабика, но може и да е вид робуста. Водата, кафето и захарта се кипват на котлон и се махат малко преди сместа да изври, като това се повтаря два-три пъти, за да се получат повече балончета, след което кафето се сипва в малки чашки. Този вид приготвяне прави напитката ароматна и плътна.

Кафе с мляко

Под това общо наименование всъщност се намират много видове напитки с кафе. Breve например е кафе, приготвено с американското half and half (смес от мляко и сметана), което прави напитката много пухкава и вкусна (и калорична!).

Снимка: Tchibo Espresso

Популярното latte пък (познато и като café au lait във Франция и café con leche в Испания) е вкусното и ароматно кафе с мляко, което милиони хора по света пият всеки ден. В него млякото съставя голяма част от напитката.

Във Валенсия, а оттам и в цяла Испания, е станало известно и café bombón, което се приготвя в стъклена чашка, в пропорция от 1 част кафе и 1 част подсладено кондензирано мляко – истински бонбон!

Закъде сме и без любимото ни cappuccino, приготвяно от еспресо, горещо мляко и млечна пяна. То се различава от latte по това, че в него се използва доста по-малко мляко, а се залага повече на пяната, която трябва да излезе извън ръба на чашата.

Cortado пък е кафето, което ще пиете най-много, ако сте в Португалия или Испания – то е смес от еспресо и топло мляко в еднакви пропорции, сервирано в стъклена чашка.

Снимка: Tchibo Espresso

Това, разбира се, не са всички видове напитки с кафе, които хората по света си приготвят, но вероятно чистото и плътно еспресо си остава най-популярния вид кафе. За неговото приготвяне има няколко изисквания, така че накрая да получите чаша страхотно преживяване, което изкушава сетивата.

Като начало, за хубавото еспресо ви трябва хубаво кафе - със своята богата експертиза и десетилетия опит в производството на кафе продукти, брандът Tchibo знае това и предлага няколко вида ароматно кафе за любителите на вкусното еспресо.

Tchibo Espresso Milano Style е за феновете на кафето такова, каквото го пият жителите на Северна Италия. Перфектният бленд от висококачествени Tchibo кафе зърна са изпечени по бавен и елегантен начин, което дава лека плодово-шоколадова нотка на кафето.

Ако пък сте привлечени от южняшката италианска страст, то за вас е Tchibo Espresso Sicilia Style. Вкусът на зърната Арабика и висококачествена Робуста ще ви пренесат право в Сицилия, където времето е слънчево, любовта витае във въздуха, а кафето е силно, тъмно, с плътен аромат и кадифен каймак.

Tchibo Caffe Crema Intense пък е за моментите, в които ви се прииска да опитате интензивен кафе вкус с шоколадови нотки. Кафето от този вид е от сортове, добити предимно в Южна Америка, и е изпечено по начин, който дава неустоим аромат и хармоничен вкус във всяка чаша кафе.

Снимка: Tchibo Espresso

Tchibo Variazone е точният избор на хората, които предпочитат кафето си с мляко, без значение дали под формата на кафе лате или капучино. Този вид кафе е с отличителен аромат и плътност, които ще усещате и след като добавите мляко.

Но това не е всичко – голяма част от майсторството при приготвянето на кафе се дължи и на машината. Tchibo Esperto 2 Caffѐ е новата и модерна серия домашни кафемашини, които с едно натискане на бутона приготвят великолепно и уханно кафе, което машината мели сама напълно безшумно.

Технологията ѝ позволява да регулирате интензивността на кафето, да приготвяте както еспресо, така и кафе крема в двойно количество (от 25 до 250 мл) или в две отделни чаши. Налягането е с впечатляващите 19 бара, а машината може да бъде управлявана изключително лесно чрез интуитивния си интерфейс.

Снимка: Tchibo Espresso

И ако това вече е възбудило интереса ви (и жаждата за едно ароматно и завладяващо кафе), продължаваме с нещо още по-вълнуващо.

Сега имате възможност да спечелите тази страхотна кафе машина и комплект от тези четири вида кафета, за да се насладите на перфектната чаша кафе у дома.

Включете се в играта ТУК, подредете пъзела и разберете какво ще изобрази той, а ние ще изберем четирима от вас, които ще спечелят кафе комплект Tchibo. Стискаме ви палци и ви пожелаваме успех – и много чаши с любимото ви ароматно кафе, разбира се!

Играта приключи! 

Честито на печелившите И.В., Г.Д., А.И. и В.Ж.

Очаквайте организаторите да се свържат с вас относно получаване на наградите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти