Райска ябълка е истинска находка за гастрономията. Днес ориенталският плод се отглежда във всички краища на света. И това не е изненадващо, тъй като се използва в много рецепти и нейните полезни свойства я правят любима на тези, които се опитват да балансират и разнообразят диетата си. Нека да разберем повече за това какви са ползите от консумацията на този плод.
Нискокалорична и богата на фибри – така може да се опише райската ябълка като състав. Този плод е чудесен за контрол на теглото и допълва диетата с важни витамини и минерали - антиоксиданти и витамини А и С.
Високото съдържание на фибри (около 6 г на плод) я прави незаменима за храносмилането. Но както при други храни, богати на фибри, излишъкът от райска ябълка в диетата може да повлияе на изхождането (да причини леко разстройство или запек). Затова е необходима умереност във всичко.
Да се върнем на витамините. Един плод съдържа 55% от препоръчителната дневна доза витамин А и 20% от препоръчителната дневна доза витамин С, който намалява възпалението в организма и нормализира метаболитните процеси.
Цветът на външния ѝ вид показва наличието на бета-каротин, който е свързан с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. Райската ябълка също така подобрява здравето на сърцето и кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане и има положителен ефект върху нивата на холестерола.
Възможно ли е да ядете райска ябълка, ако имате диабет?
Въпреки факта, че райската ябълка е сладък плод, тя е богата на диетични фибри и има нисък гликемичен индекс. Това означава, че хората с диабет могат без проблем да си хапват. Освен това предотвратява повишаването на нивата на кръвната захар.
Калоричното съдържание на райска ябълка е ниско: 67 калории на 100 грама продукт. Съдържа 0,5 g протеин, 0,4 g мазнини и 15,3 g въглехидрати – страхотна идея за здравословна закуска.
При какви заболявания не трябва да ядете райска ябълка?
Райската ябълка не е продукт, който трябва да бъде изключен от диетата при повечето заболявания, но е по-добре да обсъдите индивидуалните характеристики, препоръки и опасения с Вашия лекар. Някои експерти твърдят, че райската ябълка не трябва да се яде, ако заболявания на бъбреците и пикочния мехур са в остър стадий. Това е така, защото може да причини повишено уриниране.
Прочетете още:
- Плодовете и зеленчуците на зимата или какво е добре да ядем през студените месеци
- Плодовете, които ще държат грипа далеч от нас тази зима
- Зимна доза свежест и витамини
- Студеното време не означава скука