Невероятно! Ето кога можем да наблюдаваме Млечния път с просто око

Млечният път ще се разкрие в цялата си прелест през следващите месеци. Тези, които се намираме в Северното полукълбо, ще имаме уникалната възможност да го наблюдаваме без нужда от телескоп. Ето как можете да се насладите на този зрелищен небесен спектакъл.

Млечният път съдържа между 200 и 400 милиарда звезди и е част от Местната група – сбор от над 50 галактики. Нашата е втората по големина и е най-ярката след Андромеда, и може би най-масивната, със своите между 10 милиона и милиард черни дупки.

Произходът на името

Името „Млечен път“ произлиза от римската и гръцката митология. На латински „via lactea“ означава „път на мляко“, поради ивицата светлина, която се простира по небето. Според гръцката митология тази ивица е млякото на богинята Хера, изобразена в картината „Раждането на Млечния път“ от Рубенс.

Древногръцкият астроном Демокрит (460-370 г. пр. н. е.) пръв предполага, че ивицата всъщност е група от много звезди, твърде бледи, за да бъдат разграничени индивидуално с невъоръжено око.

Как да видите Млечния път

През следващите три месеца ще имате няколко възможности да видите Млечния път без специално оборудване. Най-добрият момент е по време на новолуние, когато небето е най-тъмно. Това са датите:

  • 28 юли – 7 август
  • 26 август – 6 септември
  • 24 септември – 5 октомври
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jonathan Gazze (@jgazze)

Стъпки за успешна наблюдение:

  • Изберете подходяща дата и час – Най-добрите нощи са около новолуние.
  • Изчакайте нощта – Тъмното небе ще направи звездите по-видими.
  • Адаптирайте очите си – Гледайте директно към небето за няколко минути, за да позволите на очите си да свикнат с тъмнината. Изключете всички фенерчета, мобилни телефони или ярки устройства.
  • Наблюдавайте – След като очите ви се адаптират, погледнете нагоре и потърсете линия, пресичаща небето – това е Млечният път в целия му блясък.
  • Използвайте звездна карта – Ако не можете да го намерите, звездна карта на хартия или мобилно приложение ще ви помогнат да идентифицирате съзвездията и да следвате пътя им към звездната маса.

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти