Скаридите са чудесни както като самостоятелно ястие, така и като една от съставките за салата или паста. Много хора обичат този морски дар заради хранителната му стойност, тъй като съдържа много протеини и магнезий.
Готвенето на скариди не е никак трудно, но в този процес е важно да се спазват някои правила.
Да започнем с размразяването. Скаридите не трябва да се хвърлят в тигана замразени, защото има голяма вероятност да не се сготвят равномерно. Най-добрият вариант е да прехвърлите скаридите от фризера в хладилника и след това да ги оставите на стайна температура или да ги размразите с хладка вода.
Важно е да обърнете внимание на надписа върху опаковката. Ако скаридите са сварени и замразени, ще бъде достатъчно просто да ги размразите или да ги залеете с вряща вода.
Ако сте закупили прясно замразени скариди, ще трябва да ги сготвите. На тях не им отнемат много време. Обикновените са готови за около 1-2 минути, а ако са от по-големите - не повече от 3-4 минути.
Много хора се чудят дали е правилно скаридите да се белят преди готвене. Тук отговорът може да бъде всякакъв, но все пак за предпочитане са необелените скариди - черупките и главите правят бульона по-богат (ако говорим за супа, тогава още повече си струва да използвате само необелени скариди). Освен това черупката предпазва вътрешността от излишната сол, позволявайки ѝ да остане мека и леко сладка.
Прочетете още:
- Супа от скариди с домати и чесън
- Скариди с манго и кървавица на скара
- Любимата морска рецепта на Ива Екимова