В християнската религия на Възкресение Христово - Великден се чества възкръсването на Иисус Христос. Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Празнува се 6 дни.
Това е най-старият християнски празник. Празнува се от 2-ри век при християните по цял свят.
Честването на Разпъването и Възкресението на Иисус Христос не навсякъде е едно и също, когато говорим за кулинарни предложения. Навсякъде по света е различно, всеки има своите кулинарни традиции за Великден, но през тези дни християните от всички страни задължително започват подготовката за светлите празници.
У нас, в България, традиционно Великден се отбелязва със зелена салата, тя символизира и идването на пролетта, сварените шарени яйца и обредните хлябове - козунаци, както и печено агнешко бутче.
Но нека видим какво хапват по света за Великден в галерията ни тук:
Независимо от това кой как по света приготвя традиционно ястията си, Великден остава един от най-светлите християнски празници, символизиращ възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата.
В обичаите и обредите се преплитат и езичеството, и християнството, което определя колоритността на всеки един Великден по света.
Прочетете също:
- 5 рецепти за великденски сладкиши, които не са козунак
- 14 великденски цитата, които ще ви припомнят чудото, което се крие зад празника
- Топ 10 на най-добрите дестинации за великденски празници в Европа