Специално

Фестивал на драконовите лодки: Традиция и наследство

Фестивалът на драконовите лодки е древно китайско културно събитие, което може да проследи произхода си до над 2500 години назад до династията Джоу (1046-256 пр.н.е.). „Фестивалът на драконовите лодки“ в България ще се състои на Лятната опера, ез. Панчарево на 29 юни от 10:00 ч. и ще се проведе в няколко поредни дни. Провеждан ежегодно на петия ден от лунния календар (обикновено през май или юни), фестивалът празнува хармонията между човечеството и природата, насърчавайки единството и творчеството. В основата си фестивалът е състезание с лодки, където декоративни драконови лодки, управлявани от екип от гребци и танцьори, се състезават във водни пространства.

По повод ексклузивното събитие решихме да ви разкажем повече за традицията и наследството:

фестивал на лодките
Снимка: NOVA

Централната атракция на фестивала са самите драконови лодки, които са ярко оцветени, богато украсени съдове, които обикновено са около 20 метра дълги и 2 метра широки. Тези плавателни съдове често изобразяват глави на дракони в двата края и люспи, покриващи останалата част от корпуса. Лодките се задвижват от голям екип от гребци, които синхронизират движенията си, докато танцуват и изпълняват хореографирани рутинни процедури, предназначени да вдъхнат живот на дракона и да донесат късмет и просперитет на екипажа и общността.

фестивал на лодките
Снимка: NOVA

Фестивалът на драконовите лодки също така включва различни други традиционни китайски изкуства и обичаи. Сред тях са зодиакалните костюми, при които участниците носят костюми, представляващи един от дванадесетте зодиакални знака, и ракети с бамбук, където се изстрелват високи стълбове от свързани бамбукови пръчки, за да се отбележи началото на състезанието с лодки.

фестивал на лодките
Снимка: NOVA

В допълнение към състезанията с лодки и традиционните ритуали, фестивалът предлага на посетителите възможност да участват в различни дейности и работилници, които демонстрират аспекти на китайското изкуство, култура и гастрономия. Участниците могат да научат калиграфия, живопис с четка, изрязване на хартия и създаване на фенери, наред с други умения. Освен това гостите могат да закупят уникални сувенири, ръчно изработени предмети и автентична китайска храна, приготвена от местни готвачи.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vbox7 (@vbox7official)

През последните години фестивалът на драконовите лодки придоби популярност извън границите на Китай, включително в страни като Тайланд, Малайзия, Филипините, Япония и Корея. В много от тези региони фестивалът е адаптиран, за да включи местни традиции и обичаи, като същевременно запазва същността на китайския фестивал.

фестивал на лодките
Снимка: NOVA

Повече за Събитието 

Ексклузивното събитие ще се проведе в Район Панчарево, а организатор е Сдружение „Фестивал Драконови лодки“. Състезанията с драконови лодки стават все по-популярни по целия свят, вече в над 90 държави. Очаква се, най-бързо развиващият се воден спорт скоро да бъде включен в листата на олимпийските спортове. Изключително зрелищните и атрактивни състезания обикновено се провеждат под формата на фестивал на драконовите лодки, включващ множество съпътстващи културни, музикални, танцови, спортни събития и представления, атракции за деца, базар с традиционни занаятчийски и арт продукти от цял свят, гурме кътове за храна и напитки и много други. Истински празник за цялото семейство! Състезанията включват отбори с мъже, жени, деца и смесени. Спортът може да се практикува лесно от всеки. Фестивалът на драконовите лодки е включен от ЮНЕСКО в списъците на световното нематериално, културно наследство. Драконовите лодки доставят на хората удоволствието от спортуване на открити, красиви места, близо до водата, с чист въздух и природа. Създава екипна работа и се превръща в световен корпоративен спорт и платформа за изграждане на екипи и развитие на приятелство между хора и нации.

Специално за събитието от Китай ще пристигнат водещи експерти в областта на състезанията с драконови лодки, артистични организации, екипи и делегации от страната.

фестивал на лодките
Снимка: NOVA

България е определена за домакин на Световното първенство по Драконови лодки в Русе през 2025-а година.

Очаква се да участват над 2 000-3 000 спортисти от цял свят и да присъстват 30-40 000 туристи.

Повече за Фестивал Драконови лодки вижте тук

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол