Древен и свързан с Космоса: Малко познатият Кози камък в Родопите

Всеки, който обича България и нейните природни красоти, знае, че Родопите са едно от най-магическите и изпълнени със специална и необяснима енергия кътчета от страната, изпълнено с места, които дори не могат да се опишат, а просто трябва да се видят и почувстват. Изключение не прави и мястото, за което ще ви разкажем днес - мистичният скален феномен Кози камък. 

►4 магични места в Родопите, които всеки българин трябва да посети

Може да сте чували за него или пък не. Но дали знаете неговата интригуваща история и произход?

Няколко интересни факта за скалното светилище Кози камък

Създадено от природата, най-прекрасното е, че това творение е със свободен достъп. Не се занимавате нито с входни такси, нито с работно време, нужна ви е единствено любовта към природата, желанието да узнаете повече и да се потопите в историята на това магическо място. 

Този феномен се намира недалеч от Ковачевица, Западните Родопи, в местност, която е известна като Кози или Козия камък. Скалното светилище е разположено в подножието на връх Бестилет. 

Кози камък представлява висока около 30 метра скала. Наречена е така, защото на върха ѝ ясно се вижда друга скала, чиято форма наподобява тази на козел.

Можете да се качите до върха на скалата, като я заобиколите от северната страна. За щастие не се налага да носите специално оборудване и няма да се наложи да се движите като алпинисти, тъй като има каменна стълба, която е била създадена още от древността.

Когато се изкачите на върха на скалата, гледката може да ви спре дъха. Погледът ви обхваща приказно красивите Родопи, сякаш събрани върху една човешка длан. 

Ако притегателната сила на природата не ви е достатъчна да се отправите към Козия камък, то неговата любопитна и обгърната в мистика история със сигурност ще ви убеди. Смята се, че мястото е едно от най-древните в територията на Западните Родопи. Според направените археологически проучвания датира от Желязната епоха.

Козият камък е всъщност древно светилище. Тази теория е подкрепена от съществуването на множество издълбани скални ниши, ями и правоъгълни отвори. Те се оприличават на звездна карта или проекция на звездното небе. Могат да се видят и две съзвездия, а именно Касиопея и Цефей.

Според издълбаните улеи, може да се предположи, че на това място са се извършвали древни ритуали. Освен това разположението на Кози камък било стратегическо и помагало на траките да наблюдават отвисоко.

Продължете да четете в галерията, за да научите още интересни факти за скалния феномен Кози камък:

Няколко интересни факта за скалното светилище Кози камък

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти