С куче на море - какво трябва да знаем, за да го предпазим

С куче на море - какво трябва да знаем, за да го предпазим
Снимка: Thinkstock

Във времето, когато вълните на морето ни се причуват все по-често, а отброяването на дните до така чаканата отпуска не спира да "тиктака" в нашето съзнание - припомняме няколко важни съвета на тези от вас, които ще споделят морските си приключения в компанията на своя четириног другар.

* Когато отивате на плаж, не забравяйте да вземете бутилка питейна вода и за вашето куче, защото е противопоказно то да пие солена вода, която може да доведе до дехидратация, натравяне и последващи проблеми с храносмилането като диария и повръщане.

* Внимавайте четириногото да не погълне водорасли, тъй като имат токсично действие върху кучешкия организъм и могат да доведат до сериозни усложнения и натравяне. Така че не оставяйте домашния любимец да плува в морето, без да сте наоколо и да контролирате какво прави.

* Плажът е нож "с две остриета", защото нагорещеният пясък може да доведе до изгаряне на възглавничките на кучешките лапи, а острите мидени черупки пък биха могли да причинят по-дълбоки порезни рани, които зарастват изключително трудно в тази част на крака. В зоомагазините продават чорапчета за лапи, но те са доста неудобни и лесно се смъкват. Затова намокрете лапите на кучето (ако се налага преминаване по парещ пясък) и максимално бързо му осигурете сянка след това. Също така преглеждайте лапите на кучето, за да не останат пясък и други частици в пространствата между пръстите.

* Заблуда е, че всяко куче може да плува, така че не насилвайте домашния си любимец, ако дълго упорства и не желае да влезе във водата.

* Кучето лесно може да получи топлинен удар, ако няма постоянен достъп до вода и сянка. При възможност от време навреме обливайте тялото му с вода.

* Преди да отидете на море, обезпаразитете кучето си (сложете каишка или препарат), защото много често в пясъчните дюни се крият кърлежи. След ходене на плаж - обстойно преглеждайте козината на четириногия ви приятел.

Прочетете още:

Какво да направим, ако кучето ни наддава килограми

Кои храни са вредни за вашите домашни любимци

Зелената котка-храст, която очарова света

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти