Ирландците казват „Не купувай хляб от касапина!“, с което в по-широк смисъл отдават чест на майсторлъка на всеки един от нас. А правенето на хляб си иска своите знания, умения и опит.
Има нещо велико и мистично в това да усвоиш приготвянето на тази най-важна за нашите ширини и култура храна. И със сигурност това може да се постигне и у дома и с помощта на една от най-новите книги на Gourmet Publishing "Домашен хляб".
Новата книга на Ивелина Иванова, шеф готвач на списание Меню и главен преподавател в Кулинарно училище МЕНЮ, е посветена на домашния хляб. Тя съдържа повече от 40 най-различни рецепти за хляб – с квас, без квас и с мая. Всички те са разработени и приготвени от Ивелина Иванова без помощта на специални уреди, а печенето на хлябовете става само в домакинска фурна.
Книгата „Домашен хляб“ започва с обща част, в която се описват теоретичните основи на печенето – какви са характеристиките на различните зърна и брашна, ролята на температурата и на естествените ензими за качествата на хляба, по какво се различават маята и квасът.
Всички тези ботанически, биохимични и физични знания са представени и с практически съвети и обяснения, така че книгата да не се превърне в научен трактат, а в работещо ръководство за печене на хляб у дома.
Рецептите в книгата са вдъхновени както от националните кулинарни традиции – родни и чужди, така и от съвременното движение за здравословно хранене, което приветства използването на древни зърнени култури като лимеца и спелтата, както и прилагането на щадящи суровините техники на обработка като меленето в каменна мелница.
Подобаващо внимание е отделено на различни начини за приготвяне на квас, така че всеки да може да избере най-подходящия за него. Някои от рецептите са допълнително илюстрирани със снимки, които показват основните етапи в приготвянето им.
Разнообразието от хлябове в тази книга може и да представя една малка част от световното хлебно богатство, но „Домашен хляб“ е безспорно добрият начин да започнете своето вдъхновяващо и вкусно пътуване.
Прясно изпеченият домашен хляб върви в чудесна комбинация с качествено вино. "Виното е за всички" е първата книга на Вили Гълъбова – един от най-добрите винени експерти в България.
Сертифициран международен винен съдия, винен консултант, журналист и преподавател, тя е и производител на вино, а също и един от учредителите на Българска винена академия. Специалист с повече от 15-годишен международен опит и признание, в досегашната си практика има проведени стотици тренинги и консултантски сесии в сферата на производството, маркетинга, експорта и продажбите на вино.
Автор е на множество статии и есета на винена тематика, голяма част от тях са публикувани в divino.bg.
"Виното е за всички" е за начинаещите винолюбители, но и за хора от ресторантския бизнес, които тепърва навлизат във винения свят. В нея Вили Гълъбова ви води към познанието за виното стъпка по стъпка, ведро и леко, по напълно разбираем начин и с добра доза чувство за хумор.
Напредналите във винената тема пък ще оценят систематизирания подход, съчетан с някои забавни винени истории и отпратки, както и възможността да сверят познанията си с тези на един утвърден автор.
Официалното представяне на двете книги утре, 12 декември, от 18.30 ч. в книжарница “Хеликон” в сградата на хотел България.