На 7 юли отбелязваме Европейския ден на шоколада. На тази дата през 1550 г. от Южна Америка в Испания е доставена първата партида какаови зърна.
Ацтеките са първите хора в света, които произвеждали хранителен продукт от какаото - наричали го "храна на боговете".
Думата "какао" идва от техния език, а испанците я възприемат и пренасят в Европа. Легендата гласи, че ацтеките отглеждали какаовото дърво и то било свещено за тях, защото вярвали, че е подарък от бог Кетцалокоатъл.
Зърната, получени от неговия плод, били ползвани не само за обредни пожертвования, но и за платежно средство. От какаото се приготвяло и местно люто питие с много подправки, което нямало нищо общо с вкусът на днешното какао.
Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и черен пипер.
Първоначално какаовите продукти, основно напитки, не са били подслаждани, а се консумирали горчиви. Първото шоколадово блокче е направено през 1942 г. от Джон Кедбъри, на когото му хрумнало да направи твърд шоколад.
По-късно в Швейцария Даниел Петер добавил кондензирано мляко към шоколада и така създал продукта, познат днес като млечен шоколад.
Любопитен факт е, че човек изяжда през живота си средно около 10 хил. блокчета шоколад.
Е, дами, смятаме, че трябва да се почерпите за хубавия празник.
А по повод най-сладкия празник, ви черпим и с тази сладка галерия с мисли за шоколада!
Не пропускайте да пробвате и неустоимите ни рецепти с шоколад:
Говорим си за...
🍫 Печени карамелизирани ядки, обвити в шоколад
🍫 Шоколадови тарталети със сладко от череши
🍫 Сандвичи с банан, шоколад и карамел
🍫 Шоколадови бисквити „Алфахорес“
🍫 Крамбъл сладкиш с круши и шоколад
🍫 Маханча с халва, бял шоколад и бадеми
Прочетете още:
- Неверни твърдения за шоколада
- Нека ви разкажем 10 любопитни факти за шоколада
- Как шоколадът влияе на кожата ни
- Защо черният шоколад е полезен?