Едва ли има човек, който да не обича пица, нали? Това е едно от най-разпространените ястия в света, като можем да открием негови варианти както на улицата, така и в изисканите ресторанти. А най-прекрасното е, че имаме всичко необходимо, за да я приготвим и у дома.
Въпреки че има много здравословни начини за приготвяне на пица, тя си остава преди всичко в графата на ястията, които трябва да избягваме, особено ако сме на диета.
Вижте идеи за бърза пица у дома тук >>> 7 апетитни и бързи рецепти за домашна пица
Днес обаче е международният ден на пицата, затова ви съветваме да ѝ се насладите с чиста съвест.
Пицата е гордостта на италианците, но може би ще се изненадате, че идеята за нейния празник е пряко свързана с друга държава, на която дължим световната й популярност.
Говорим си за...
Плоските хлебчета с различни продукти върху тях са били консумирани от древните египтяни, римляни и гърци. Гръцката версия например се правела с билки и масло, подобно на днешната фокача. Родното място на съвременната пица обаче е региона Кампания в югозападна Италия, където се намира град Неапол.
Най-ранните неополитански пици били покрити предимно със сирене, а през 16-и век доматите навлизат в Европа и стават неразделна част от рецептата.
През 18-и и 19-и век Неапол е процъфтяващ крайбрежен град. Основното му население били бедни работещи хора. Затова неаполитанците се нуждаели от евтина храна, която да консумират набързо. Така пицата, която съществува там още от 10-и век, става най-разпространеното ястие сред тях.
Тези ранни пици, консумирани от бедните в Неапол, включват любимите днес вкусни гарнитури като домати, сирене, олио, аншоа и чесън.
Италия се обединява през 1861 г., а крал Умберто I и кралица Маргарита посещават Неапол през 1889 г.
Легендата разказва, че кралската двойка била отегчена от френската висша кухня и поискала асортимент от пици от градска пицария. Видът, който станал любим на кралицата, се наричал пица моцарела, покрита с меко бяло сирене, червени домати и зелен босилек. Затова и до днес тази конкретна комбинация познаваме като пица Маргарита.
Въпреки благословията на кралица Маргарита, пицата остава малко известна в Италия отвъд границите на Неапол до 40-те години на миналия век.
На един океан разстояние имигрантите в Съединените щати от Неапол започват да правят пици в Ню Йорк и други американски градове. Така непретенциозното тогава ястие става любимо на милионите европейци, които се заселват в Америка и започват работа във фабриките.
След Втората световна война популярността на пицата в САЩ нараства значително. Появяват се различни вариации, покрити с всичко - от пиле, сготвено на барбекю, до пушена сьомга.
В крайна сметка пицата става обичана в цял свят храна и се завръща обратно в Италия благодарение на популярността си сред американците.
Най-важната тайна на перфектната пица е това, че трябва да я изпечете в предварително загрята фурна. Добре е също тестото ви да е охладено още от предишния ден, но преди да го разтегнете, то трябва да достигне до стайна температура.
Изкусните пицари съветват още да не прекалявате с месенето на тестото и да избягвате точилката. Разтягането с ръце ви дава повече контрол. И не на последно място, най-важното, за да зарадвате близките си с прекрасна пица, е да вложите много любов в нея.
За да ви окуражим с идеите за вечеря, разкриваме тайните на перфектната неаполитанска пица, която можете да направите у дома, в галерията:
Прочетете още:
- 7 апетитни и бързи рецепти за домашна пица
- 3 вкусни и лесни рецепти за пица в неаполитански стил, с които ще си оближете пръстите
- Как да си направиш кето пица: ръководство за начинаещи
- Ядох само пица и паста в продължение на 1 седмица и това беше най-доброто решение, което съм вземала
- „Паскалина“ - вкусната пица, която удължава живота
- Най-популярните италиански пици