Днес е денят на мързела! Ето какво трябва да знаем

На 10 август светът отбелязва един от най-необичайните празници - Световният ден на мързела. Този ден, който се празнува вече повече от сто години, предлага уникална възможност да се отдадете на пълна ленивост, без никакво чувство за вина.

Никой не знае точно кога е започнал този празник, вероятно защото първите ентусиасти са били твърде заети с лентяйстване, за да го документират. Но макар и да липсват точни данни, честването на този ден продължава и до днес с все по-голямо вдъхновение.

4 интересни филма, които да гледате този уикенд

Девизът на празнуващите е ясен и прост: „Нека се отдадем на безбрежна ленивост и нека умът и тялото ни бъдат мързеливи през целия ден. Нека този ден не правим нищо“. Целта е да се даде нов тласък на духа чрез пълен отдих и нищоправене. Според традицията, 10 август е също така ден за равносметка – време да си припомним колко сме мързелували през изминалата година.

Исторически, мързелът често е бил разглеждан като привилегия на богатите. В миналото, когато физическият труд е бил необходим за оцеляване, само заможните са можели да си позволят бездействие. Църквата пък разглежда мързела като смъртен грях, което добавя още един слой към комплексните отношения на човечеството с мързеливостта. 

8 вида почивка, които ще ви спасят от постоянната умора

Много от най-големите изобретения на нашето време са продукт на мързеливото мислене. Желанието да се избягва физически труд е довело до създаването на перални машини, съдомиялни, ескалатори и дистанционни управления. По този начин, мързелът е допринесъл значително за нашия технологичен прогрес и удобство.

Интересно е да се отбележи, че мързеливите хора може да са по-интелигентни. Американско проучване от 2015 г. показва, че хората с по-висок коефициент на интелигентност се отегчават по-лесно и предпочитат мисловни дейности пред физически усилия. Освен това, изследвания от Станфордския университет през 2017 г. показват, че мързелът е заразен – колкото повече мързеливци ни заобикалят, толкова по-мързеливи ставаме самите ние.

Три полезни навика за пълноценна почивка и сън

Как да отбележим Световния ден на мързела?

Идеалният начин да празнувате този ден е като не правите нищо. Насладете се на сладолед, шоколад или разхладителни напитки, докато сте излегнати на дивана пред телевизора или се печете на плажа. Отдайте се на заслужен отдих и дайте на ума и тялото си възможността да се отпуснат напълно.

Световният ден на мързела е също така повод да се замислим за нашето отношение към времето и стреса. Понякога е нужно просто да спрем за момент, да се откъснем от ежедневните задължения и да се насладим на нищоправенето. Според медиците, такъв вид мързелуване помага за възстановяването на енергията и ни дава нова перспектива върху живота.

5 идеи за романтична почивка в България

Така че, на 10 август, оставете всички грижи настрана и се отдайте на заслужена почивка. Независимо дали сте на работа или у дома, позволете си да бъдете мързеливи за един ден и да се насладите на спокойствието, което носи този необичаен, но прекрасен празник.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти