Един от онези моменти, които ни напомнят, че е дошла есента, е ароматът на печени кестени, който се носи по улиците от щандовете на продавачите. Въпреки че е много приятно да прибавим към есенната си разходка топло хартиено пликче с вкусни кестени, най-хубаво (и евтино) е това да си ги приготвим вкъщи.
Кестенът не е толкова разпространен в българската кухня, както във френската и италианската, например. Това е добре да се промени, защото ядливите кестени са богати на белтъчини, въглехидрати, натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо, витамини А и C - все вещества, които са ни много необходими, за да закрепим имунната си система по време на есенния сезон.
От кестени могат да се приготвят разнообразие от ястия, с които ще впечатлите гостите си и ще влезете в онова уютно душевно състояние, което носи есента. На вкусната кестенова ядка може да се насладите дори и само изпечена и поръсена с малко сол, но тя си подхожда и с редица зеленчуци, от които хапваме повече есенно време, като сладкия картоф, моркова, зелето и гъбите, както и с почти всички видове меса.
В галерията може да откриете пет кулинарни идеи за ястия с кестени:
Прочети още:
- С вкус на детство: 6 рецепти за тестени ретро закуски от едно време
- Есен в кухнята: 15 ароматни и вкусни рецепти с боровинки
- Какво да сготвим с тиква: 14 бързи есенни рецепти
- Кестените - природен лек, притежаващ редица вълшебни и енергийни свойства
- Как да направим пюре от кестени