Да си говорим по време на сън: Възможно е!

Изследователи от REMspace, базиран в Калифорния стартъп, постигнаха историческо събитие, демонстрирайки, че осъзнатите сънища могат да отключат нови измерения на комуникацията и потенциала на човечеството. Използвайки специално проектирано оборудване, двама души успешно предизвикаха осъзнати сънища и размениха просто съобщение.

Темата обсъдиха тази сутрин и панелистите от "На кафе" по NOVA.

Осъзнатите сънища възникват, когато човек осъзнава, че сънува, докато все още е в състояние на сън. Това явление се случва по време на REM съня и има множество потенциални приложения, от решаване на физиологични проблеми до усвояване на нови умения. В по-ранни изследвания REMspace демонстрира, че лицевите електромиографски сензори могат да декодират специфични звуци, издавани в сънища. Това води до разработването на Remmyo, език на сънищата, откриваем чрез чувствителни сензори.

На 24 септември участниците спят в домовете си, когато техните мозъчни вълни и други полисомнографски данни са били проследени дистанционно от специално разработен апарат. Когато сървърът установява, че първият участник е влязъл в осъзнат сън, той генерира произволна дума Remmyo и му я изпраща чрез слушалки. Участникът повторя думата в съня си, като отговорът му е бил заловен и съхранен на сървъра. Осем минути по-късно следващият участник влиза в осъзнат сън. Тя получява съхраненото съобщение от първия участник и го потвърждава, когато се събужда, отбелязвайки първия в историята „чат“, разменен в сънища. Освен това други двама души успяха да комуникират със сървъра чрез сънищата си.

Майкъл Радуга, основател и главен изпълнителен директор на REMspace, споделя мислите си за пробива: „Вчера общуването в сънища изглеждаше като научна фантастика. Утре ще бъде толкова често срещано, че няма да можем да си представим живота си без тази технология. Това отваря вратата към безброй комерсиални приложения, променяйки начина, по който мислим за комуникацията и взаимодействието в света на сънищата, затова вярваме, че REM сънят и свързаните с него явления, като осъзнатите сънища, ще станат следващата голяма индустрия след ИИ.

Това постижение е резултат от близо пет години стриктни изследвания и технологично развитие. От първата комуникация в рамките на осъзнатите сънища на 24 септември, изследователите непрекъснато усъвършенстват технологията си, постигайки по-добри резултати с всеки нов опит. За да разшири още повече границите, REMspace се насочва към следващото предизвикателство: позволяване на комуникация в реално време в осъзнати сънища. Въпреки че това е много по-сложна цел, екипът е оптимист, че може да бъде постигната в рамките на няколко месеца.

Относно REMspace

REMspace, невротехнологична компания, специализирана в подобряване на съня и осъзнато сънуване. Фокусирайки се върху революционни изследвания, той предоставя иновативни и подкрепени от науката технологии като интелигентни маски за сън или социални медии за споделяне на дневници на сънища. В предишните си изследвания екипът на REMspace демонстрира, че речта и мелодиите могат да се предават от сънища в реално време. В допълнение, те показаха, че виртуален Cybertruck или интелигентен дом могат да бъдат контролирани от сън. 

Вижте повече във видеото по-горе!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти