Февруари настъпи с противоречиви температурни амплитуди и тъкмо, когато се канехме да приберем топлите пуловери, снегът дойде и зимата напомни за себе си. Колкото и да ни се иска вече да е пролет и да хапваме крехка зелена салатка с репички и домашно приготвени благоуханни козунаци, времето навън все още напомня, че зимата ще поостане.
С настъпването на февруари ни очакват и много празници – независимо дали ще изберете да почетете Свети Валентин или Трифон Зарезан, едно е сигурно – вкусната храна със сигурност ще бъде на фокус. И въпреки че пазарът на плодове и зеленчуци все още не е така богат и вкусните попадения не са често явление, ние сме ви подготвили няколко интересни рецепти, които са супер подходящи за сезона. Пригответе се да си оближете пръстите и да потърпите още малко до пролетта и пресните салатки. Гарантираме – рецептите са гарнирани с щипка любов!
Да започнем с любимата на всички българи – туршията. Дали е дар от баба и дядо, сложили сте си я сами или сте я купили, тя е сред ястията, с които свързваме студения сезон и съчетанието й с вкусно мезе и подходящ аперитив е същинска наслада за вкусовите рецептори. Усетихте го, нали? Всичко, което е кисело и мариновано е в унисон с времето навън. Салатка от кисело зеле с червен пипер, мариновани люти чушлета, кисели краставички – тези предложения са не само вкусен, но и лесен вариант за всяка трапеза през зимните вечери.
Роднини са ви на гости?
Edna съветва: ако харесвате сармичките на баба или мама, чиято рецепта се предава от поколения, „върнете жеста“, приготвяйки руло от кайма с бекон и кисело зеле. Ястие, което определено провокира както с вкус, така и с визия – зелето е завито в руло от кайма, обгърнато с ленти пушен бекон и приятно запечено.
Искате да зарадвате човека до вас за празника на любовта? Тогава трябва да знаете, че думата „любов“ върви ръка за ръка с шоколада.
Edna съветва: опиянете се от любов с нежен привкус на шоколад и тъмна бира. Звучи ви като комбинация, взривяваща сетивата, нали? Поглезете любимия с домашно приготвено брауни с тъмна бира.
Коктейлите са вашата страст?
Поканете приятелки на гости и ги впечатлете с един сгряващ душата коктейл, подходящ за зимните вечери!
Edna съветва: пробвайте нова интерпретация на традиционното блъди мери, но с добавен бекон. Украсете с шишче от чери домат, маслинка и маринована краставичка. Резултатът е вкусен и питателен коктейл!
Всички тези рецепти и още много може да видите на страниците на зимния брой на списание BILLA Кулинариум . Вдъхновяващо и разнообразно, списанието ще ви помогне да се обясните в любов чрез храната. Все пак любовта минава през стомаха, нали?