Честито! Силни имена празнуват днес

жена цветя
Снимка: iStock

На този ден имен ден всяка година празнуват мъже с имената: Витан, Вълкадин, Вълко, Вълкан, Въльо, както и жените с името Вълкана.

Днес православната църква чества Свети Луп и Свети Ириней. Името Лупус - което в превод от гръцки означава Вълк.Православната църква чества Св. Луп на 23 август и на 26 октомври.

Вълкадин, Вълко, Вълкан, Вълкана и Въльо имат имен ден и на 1 януари, когато е Васильовден, както и на 21 ноември - Въведение Богородично (Вълча Богородица). Витан може да празнува още и на 28 април - жрец Виталий.

10 забравени български имена с екзотично звучене

На този ден празнуват всички, чиито имена са производни на вълка. Името Вълко е славянско и било използвано като заклинание срещу нападения от вълци. Преводът му е "храбър и смел като вълк".

Преди няколко години при архиологоическите разкопки на римския град Нове, намиращ се на 4 км източно от Свищов, в олтара на римска църква е открит от полски археолози саркофаг с гравирано на него име Лупус.

Кои са забравените български имена за жени

Свети Луп бил от римският град Нове, което е близо до град Свищов и е бил епископ. Живял в краят III век на началото на IV век. Бил е верен слуга на Свети великомъченик Димитрий Солунски.

По времето на император Максимилиан били арестувани и той и Св. Великомъченик Димитър Солунски. Това се случило в Солун, където станал свитедел на мъченическата смърт на господаря си. След, което намокрил своя пръстен и дрехата си в кръвта му и с тях проповядвал в Солун.

Това е станало причина той да бъде преследван и убит.

Намерил смъртта си в гр. Нове, където е и погребан от християните.

Честито на всички именици!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти