Днес – 7 юли, е Европейски ден на шоколада.
На този ден през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад. Тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник.
Ацтеките са първите хора в света, които са произвеждали хранителен продукт от какаото – наричали го "храна на боговете". Думата "какао" идва от техния език, което испанците възприемат и пренасят в Европа.
Легендата гласи, че ацтеките смятали какаовото дърво за свещено, защото го считали за подарък от бог Коатцекоатл.
Зърната, получени от неговия плод били ползвани не само за обреди, а и за платежно средство.
Какаовите зърна били ползвани за приготвянето на местно люто питие с много подправки, което няма нищо общо с вкуса на днешното какао.
Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер. Когато испанските конквистадори (1519 г.) превземат Мексико, в съкровищните камери на Монтесума II – последният ацтекски владетел, намират над 25 хиляди стотници какао, които били заграбени и част от тях пренесени в Европа.
Продуктът, макар и непознат, се търгувал много скъпо и се заплащал в злато. Има исторически свидетелства, че цената на един роб "можела да достигне до 100 какаови зърна". Първоначално, какаовите продукти основно напитки не са били подслаждани, а се консумирали горчиви.
Първото шоколадово блокче е направено едва през 1842 г. от Джон Кадбъри – (английски квакер) на когото му хрумнало да направи твърд шоколад. По-късно в Швейцария Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, познат днес като млечен шоколад.
Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета. Освен с невероятния вкус, шоколадът е известен и с полезните си свойства.
Според изследване всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Освен това е доказани, че едно парче на ден има същия ефект върху кръвното налягане като половин час тренировки.
Тайната е в това, че шоколадът, особено черният, съдържа химикали, известни като флаваноли. Те разширяват кръвоносните съдове в тялото, улесняват преминаването на кръвта през тях и понижават налягането.
След толкова много информация за шоколада сигурно ви се е дояло, така че не се притеснявайте вземете си едно блокче да почетете празника подобаващо