Стамен Григоров - българинът, който с откритието си прочу България по цял свят

На 27 октомври 1878 г. в с. Студен извор, Трънско, се ражда Стамен Григоров – човекът, който по-късно ще открие Lactobacillus bulgaricus и ще постави България на световната научна карта. Той е деветото дете в семейството на Гиго и Звезда Григорови, които губят осем деца преди неговото раждане. Още от ранна възраст Стамен демонстрира силен интерес към естествените науки и бива подкрепен от родителите си. Те го изпращат първо в прогимназията в Трън, а след това в елитната Мъжка гимназия в София.

За отличния си успех от прогимназията Стамен получава книгата "Произход на видовете" от Чарлз Дарвин, която оставя дълбок отпечатък върху младия учен. Приятелството му със сина на френския посланик в София вероятно също играе роля в решението му да продължи образованието си във Франция. Така Стамен заминава за Монпелие и става студент във Факултета по естествени науки, а по-късно следва медицина в Женевския университет.

Kакво ще се случи, ако ядеш 1 кофичка кисело мляко на ден

През 1905 г. Стамен Григоров прави откритието, което ще го направи световно известен. Докато работи като асистент на проф. Леон Масол в Женевския университет, той изолира бактерията, отговорна за ферментацията на млякото - Lactobacillus bulgaricus. Това откритие е публикувано в престижното швейцарско медицинско списание „Ревю Медикал дьо ла Сюис Романд“ и привлича вниманието на световната научна общност.

По това време Иля Мечников, известен руски биолог, работи във Франция върху теорията си за стареенето, свързана с чревната флора. Мечников потвърждава откритието на Григоров и го кани да докладва резултатите си в Института по микробиология „Пастьор“ в Париж. Теорията на Мечников за благоприятния ефект на млечно-киселите храни върху човешкото здраве е подкрепена от откритието на Григоров и допринася за популяризирането на киселото мляко.

кисело мляко
Снимка: Istock

Въпреки многото предложения за работа в чужбина, Стамен Григоров се връща в България в края на 1905 г. и започва работа като околийски лекар и управител на болницата в Трън. Въпреки огромния обем работа, той не изоставя изследователската си дейност и прави второто си голямо откритие – противотуберкулозната ваксина. През 1906 г. той публикува резултатите си в „La Presse médicale“, доказвайки, че ваксината му е както предпазна, така и лечебна.

По време на Балканската и Първата световна война, д-р Григоров служи като военен лекар и успява да спаси хиляди войници от холера, използвайки наблюденията си за плесенясал хляб. След войните продължава да работи върху лечението на туберкулоза и открива болница за лечение на заболяването в Трън.

кисело мляко
Снимка: iStock

Стамен Григоров умира на 27 октомври 1945 г., оставяйки след себе си значимо научно наследство. Днес в с. Студен извор се намира Музеят на киселото мляко, посветен на неговото откритие. Болницата в Трън носи неговото име, а през октомври 2022 г. улица в центъра на град Трън е именувана в чест на учения.

С откритието на Lactobacillus bulgaricus, д-р Стамен Григоров поставя основите на модерното производство на кисело мляко, което става символ на България по целия свят. Неговата работа продължава да вдъхновява поколения учени и доказва, че упоритостта и страстта към науката могат да доведат до открития с глобално значение.

Прочетете още: 

Стамен Григоров - българинът, който с откритието си прочу България по цял свят

Edna история

Свободно време

Стамен Григоров - българинът, който с откритието си прочу България по цял свят

На 27 октомври 1878 г. в с. Студен извор, Трънско, се ражда Стамен Григоров – човекът, койт...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти