Според учителя Петър Дънов правилното готвене е част от духовното ни равновесие. Неслучайно един от неговите съвети е:
"Готвиш ли, пей! Бъди радостен, за да се радват и тези, които ще го ядат."
Разбира се, всеки един от нас трябва да избере подходящата за себе си храна, за да се чувства добре и да получи най-добрите резултати.
Днес подбрахме за вас някои от златните правила от учителя Петър Дънов за здравословно хранене:
► Винаги слагай продуктите в кипяща вода. Всички ястия да се варят на умерен огън, никога да не стоят на огъня след като се сварят. Морковът е най-труден за варене (около 1/2 час). Вегетарианско ядене (освен сухия боб) не трябва да ври повече от 20-30 минути. Продуктите се приготвят, когато водата започва да ври.
Нито зеленчуците, нито другите продукти трябва да се държат във вода. Избели лука, изплакни го и веднага го нарежи, след това морковите и другите. Не дръж никога обелени и нарязани продукти. Повечето витамини не издържат на светлина, други на топлина и т. н. Спанакът не трябва да се държи нито минута във вода.
Измий го в топла вода, в две три води и го постави да ври. Ако прибавиш нещо друго към спанака, сложи го 5-6 минути преди сваляне от огъня. Никога не слагай сода в боба или в кое и да е друго ядене или сладкиши. Много от витамините се разлагат и унищожават.
Говорим си за...
► Доматеното пюре или доматите са предпазно средство против унищожаване на всякакви витамини. Обикновено 30 на сто се губят при готвенето.
► Не трябва да се отваря капакът, докато яденето ври. Сложи и последния продукт, виж часовника и отдръпни яденето на определеното време. Ако е на котлон, сметни, че ще се свари 10 минути след изключването на котлона, но не го оставяй да изстине на котлона. Приготви яденето така, че да е готово в момента, когато седнеш да ядеш.
Яденето не бива да се затопля втори път, защото се губят витамините. Добре е да се готви само за обед или само за вечеря. Добре е при всяко ядене да има нещо сурово за салата, защото там витамините се запазват.
Още по темата:
- Край на митовете: ето кои са най-полезните мазнини за готвене
- Вълшебните свойства на маслото Гхи и как да го направим у дома
- 10 храни, които съдържат лутеин (за да имате по-добро зрение)
- Какво се случва с тялото ви, ако пиете чай всеки ден
- Кои билки и подправки понижават кръвната захар
- Рецепти от баба Ванга за лечение с билки на всички болести от А до Я