Създадено за Tefal

Бухтички с ягодово кули – модерен прочит на бабината закуска

Където и по света да ни изпрати животът, винаги помним няколко неща от детството си и едно от тях са закуските на баба. Винаги топли (и доста калорични), те са едни от най-хубавите моменти, към които с готовност се връщаме като възрастни.

Бабините вкусотии са магия, на която дори шеф-готвачите от Hell's Kitchen не могат да устоят, и пресен пример за това е Станислав от тазгодишния сезон на предаването. Той с готовност прие предизвикателството на Tefal да сготви любимата си закуска и призна, че това са бухтички, на които го е научила баба му.

Снимка: Личен архив

Дали бухтите, приготвени от шеф-готвач, са по-различни и вкусни от тези, приготвени от нас в непрофесионалните ни кухни? Това можем да разберем само ако опитаме да ги направим по рецептата на Станислав, затова запретваме ръкави и започваме.

Както всички бухтички – и професионално, и непрофесионално приготвените, и тези започват с киселото мляко, в което, по съвет на Станислав, се слага и лъжица сода бикарбонат, а след като го разбъркате добре, за да шупне, прибавяте едно яйце и продължавате да бъркате. Дотук е изключително лесно, но не така е протекъл първият ден в Hell's Kitchen за Станислав, който признава, че неговото влизане в предаването е било като да се качиш на влак, който вече е тръгнал. Докато той си представя, че се присъединява от самото начало на формата, изведнъж разбира, че отборите вече са сформирани и той трябва да наваксва много бързо с всичко – от отношения с хора до това къде се намира посудата.

Снимка: Личен архив

„Беше голямо приключение“ - така описва той старта на своето участие в Hell's Kitchen, докато продължава да приготвя любимите си бухти, прибавяйки в сместа задължителното количество брашно. Продължавате да бъркате, като целта е да се доближите до консистенцията на смес за кекс – но не по-гъсто. Тъй като след това от него се загребва директно с лъжичка и се пуска в сгорещена мазнина, е важно тестото да е гладко и да няма бучки.

И за да е закуската малко по-специална, отколкото е била при баба на село, Станислав комбинира бухтичките с... ягодово кули или казано по нашенски – крем от ягоди. Докато чакате мазнината за бухтите да загрее, можете набързо да си приготвите кули. Взимате по-голямата касерола с издръжливо на надраскване незалепващо покритие от многофункционалния комплект съдове  Tefal Ingenio Unlimited. Тя е подходяща за целта, тъй като е с подвижна дръжка и с нея се готви  изключително удобно на котлона, в конвектомата, а за настоящата рецепта ще може да се постави лесно и в хладилнка, за да се охлади кулито.

Снимка: Tefal

Изсипвате в касеролата ягодите, добавяте захар и малко прясно изстискан лимонов сок и го държите на котлона само докато се разтопи захарта, след което махате и пасирате цялата смес. За тази задача Станислав се доверява на мощния пасатор Tefal Infiny Force Pro, за да постигне идеално гладка и кремообразна смес. В допълнение, Tefal Infiny Force Pro има и още множество приставки, за да разбивате леки смеси, пюрирате, режете, кълцате и настъргвате с различна едрина – истински помощник за всяка кухня.

Снимка: Tefal

След като направите всичко това, махнете дръжката на касеролата, сложете ягодовото кули в хладилника, за да се охлади и извадете бухтичките от тенджерата, като ги поставите  върху хартия, за да се отцедят от мазнината. След това се заемате с дизайнерската част на закуската – плейтването.

Снимка: Личен архив

Знаете, че половината от удоволствието на едно ястие е неговият външен вид и в случая с нашите бухтички това е абсолютната истина. Едно е просто да ги изсипете в чиния, друго е да вземете красив съд, да направите канапе от ягодово кули (с лъжица сипвате няколко пъти от кулито по дъното на купата), да наредите бухтичките, да поръсите с малко пудра захар и за разкош – да сложите един стрък пресен босилек. Е, може би не е съвсем както баба ги е правила едно време, но нали за това е животът – да надминаваме учителите си и да правим още по-добри вариации на любимите ни закуски от детството. Или поне при Станислав така се е случило!

Необходими продукти:

За сместа:

  • яйца – 1 или 2 бр. (в зависимост от големината)
  • кисело мляко – ½ кофичка (200 г.)
  • сода – 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол – ½ ч.л.
  • брашно - 1.5 ч.ч.
  • олио за пържене

За ягодово кули:

  • ягоди - 250 г
  • вода - 100 мл
  • захар - 4 с.л.
  • Лимон – сокът от ½ лимон

Хороскоп за деня

12 дни до магията
12 дни до магията 12 дни до магията
Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти