Където и по света да ни изпрати животът, винаги помним няколко неща от детството си и едно от тях са закуските на баба. Винаги топли (и доста калорични), те са едни от най-хубавите моменти, към които с готовност се връщаме като възрастни.
Бабините вкусотии са магия, на която дори шеф-готвачите от Hell's Kitchen не могат да устоят, и пресен пример за това е Станислав от тазгодишния сезон на предаването. Той с готовност прие предизвикателството на Tefal да сготви любимата си закуска и призна, че това са бухтички, на които го е научила баба му.
Дали бухтите, приготвени от шеф-готвач, са по-различни и вкусни от тези, приготвени от нас в непрофесионалните ни кухни? Това можем да разберем само ако опитаме да ги направим по рецептата на Станислав, затова запретваме ръкави и започваме.
Както всички бухтички – и професионално, и непрофесионално приготвените, и тези започват с киселото мляко, в което, по съвет на Станислав, се слага и лъжица сода бикарбонат, а след като го разбъркате добре, за да шупне, прибавяте едно яйце и продължавате да бъркате. Дотук е изключително лесно, но не така е протекъл първият ден в Hell's Kitchen за Станислав, който признава, че неговото влизане в предаването е било като да се качиш на влак, който вече е тръгнал. Докато той си представя, че се присъединява от самото начало на формата, изведнъж разбира, че отборите вече са сформирани и той трябва да наваксва много бързо с всичко – от отношения с хора до това къде се намира посудата.
„Беше голямо приключение“ - така описва той старта на своето участие в Hell's Kitchen, докато продължава да приготвя любимите си бухти, прибавяйки в сместа задължителното количество брашно. Продължавате да бъркате, като целта е да се доближите до консистенцията на смес за кекс – но не по-гъсто. Тъй като след това от него се загребва директно с лъжичка и се пуска в сгорещена мазнина, е важно тестото да е гладко и да няма бучки.
И за да е закуската малко по-специална, отколкото е била при баба на село, Станислав комбинира бухтичките с... ягодово кули или казано по нашенски – крем от ягоди. Докато чакате мазнината за бухтите да загрее, можете набързо да си приготвите кули. Взимате по-голямата касерола с издръжливо на надраскване незалепващо покритие от многофункционалния комплект съдове Tefal Ingenio Unlimited. Тя е подходяща за целта, тъй като е с подвижна дръжка и с нея се готви изключително удобно на котлона, в конвектомата, а за настоящата рецепта ще може да се постави лесно и в хладилнка, за да се охлади кулито.
Изсипвате в касеролата ягодите, добавяте захар и малко прясно изстискан лимонов сок и го държите на котлона само докато се разтопи захарта, след което махате и пасирате цялата смес. За тази задача Станислав се доверява на мощния пасатор Tefal Infiny Force Pro, за да постигне идеално гладка и кремообразна смес. В допълнение, Tefal Infiny Force Pro има и още множество приставки, за да разбивате леки смеси, пюрирате, режете, кълцате и настъргвате с различна едрина – истински помощник за всяка кухня.
След като направите всичко това, махнете дръжката на касеролата, сложете ягодовото кули в хладилника, за да се охлади и извадете бухтичките от тенджерата, като ги поставите върху хартия, за да се отцедят от мазнината. След това се заемате с дизайнерската част на закуската – плейтването.
Знаете, че половината от удоволствието на едно ястие е неговият външен вид и в случая с нашите бухтички това е абсолютната истина. Едно е просто да ги изсипете в чиния, друго е да вземете красив съд, да направите канапе от ягодово кули (с лъжица сипвате няколко пъти от кулито по дъното на купата), да наредите бухтичките, да поръсите с малко пудра захар и за разкош – да сложите един стрък пресен босилек. Е, може би не е съвсем както баба ги е правила едно време, но нали за това е животът – да надминаваме учителите си и да правим още по-добри вариации на любимите ни закуски от детството. Или поне при Станислав така се е случило!
Необходими продукти:
За сместа:
- яйца – 1 или 2 бр. (в зависимост от големината)
- кисело мляко – ½ кофичка (200 г.)
- сода – 1 ч.л.
- захар - 1 ч.л.
- сол – ½ ч.л.
- брашно - 1.5 ч.ч.
- олио за пържене
За ягодово кули:
- ягоди - 250 г
- вода - 100 мл
- захар - 4 с.л.
- Лимон – сокът от ½ лимон