Овощната градина на България: 5 причини да посетите Кюстендил през уикенда

Наричат го "градът на художниците" и "овощната градина на България". Има богата история от над 8000 години. Разположен в подножието на планина Осогово, Кюстендил е мястото, което не бива да пропускате това лято. Ако желаете да усетите духа на Западна България, да се докоснете до българската история и величествената природа, задължително трябва да го посетите. 

►Да ти е хубаво и без море: 3 причини да посетите Сепарева баня това лято

Градът има свой собствен облик с усещане за историческо минало. Той е притегателен център за много хора на изкуството и литературата. Великолепната природа, ароматните черешови дървета и спиращите дъха гледки го правят незабравимо място.

За какво се сещате, когато кажете Кюстендил? Първото, което идва наум, е изобилие от овощни дръвчета, най-вече черешови. Нашият главен редактор Наталия Такова-Мазгарева наскоро посети ежегодния Празник на черешата в града и засне ето тези впечатляващи кадри:

череши кюстендил
Снимка: Личен архив

Сещаме се и за великия Владимир Димитров – Майстора. Художникът, прекосил границите на родината и познат навсякъде по света. Картините на Майстора, изобразяващи българката, нейния бит и красота, никога не спират да ни вдъхновяват с жизнените си цветове.

Нека не оставяме по-назад и минералните извори. Градът е известен като балнеолечебен център и спа курорт, предлагащ изключително лечебна минерална вода.

Кюстендил е пълен също с интересни места като църкви, музеи, джамии, картинна галерия, къщи в красив архитектурен стил, уютни улички и прекрасна природа, подходяща за планински туризъм. Затова градът е в нашия списък с дестинации в България през лятото, идеални за уикенда. 

Ето 5 неща, които задължително трябва да видите и направите там, освен да си похапнете от вкусните кюстендилски череши:

5 причини да посетите Кюстендил през уикенда

Прочетете също:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти