5 страхотни причини жените да масажираме и мачкаме гърдите си

Масажът на гърдите е изключително полезен - от идентифициране на рак на гърдата и облекчаване на болки в мускулите до подобряване на кърменето при новородилите. Дори само 15 минути масаж може да са достатъчни, за да извлечете всички ползи.

Съществуват много малко рискове, така че можете да го правите толкова често, колкото искате. Ето повече за това защо да масажирате гърдите си, как да го направите и кога може да искате да посетите вашия лекар.

Защо жените масажират гърдите си?

1. Кърмещи жени
Има все повече изследвания, които предполагат, че масажът на гърдите може да има много ползи за кърмещите жени. Например, в едно проучване на група кърмещи майки са направени два 30-минутни масажа на гърдите през първите 10 дни след раждането. В сравнение с контролната група, която не е получила масаж, тези майки са имали по-малко болка в гърдите по време на хранене. В проучване от 2004 г. изследователите установяват, че масажът на гърдите значително повишава качеството на кърмата, когато се извършва през първата година след раждането. Масажът може също да помогне за предотвратяване и лечение на проблеми като подуване, запушени млечни канали или мастит, инфекция на гръдната тъкан.

гърди
Снимка: iStock

2. Ранно откриване на рак на гърдата
Самостоятелният преглед на гърдите и масажът са начини за идентифициране на рака на гърдата в най-ранните му стадии. Според едно проучване, около 25 процента от жените в крайна сметка откриват своя рак на гърдата чрез самопреглед. Други 18% откриват рак случайно. 

3. Подобрен външен вид на гърдите
Някои жени опитват масаж на гърдите като начин за подобряване на външния вид на увисналите гърди. Вярването е, че можете да увеличите притока на кръв към гръдната тъкан чрез масаж. Други използват специфични масла, като зехтин, в опит да помогнат за подобряване на стегнатостта и еластичността на кожата.

4. Лимфна система
Вашата гръдна тъкан се простира чак до областта под мишницата. В тази част на тялото има много лимфни възли и масажирането им може да помогне за стимулиране на лимфната система. Вашата лимфна система е отговорна за подпомагането на тялото ви да изхвърли токсините. Ако сте претърпели операция на лимфните си възли, може да изпитате натрупване на отпадъчни течности, наречени лимфедем. Можете също така да чуете този вид масаж на гърдите, наричан ръчен лимфен дренаж.

5. Болки в мускулите
Ако ги чувствате болезнени, масажът на гърдите също може да помогне за облекчаване на напрежението в гръдните мускули.  Може би участвате в дейности, упражнения или спортове, които натоварват тези мускули?

Методът на масажа, който използвате, може да се различава в зависимост от ползите, които искате да получите.

Как да направите масаж на гърдите - вижте в нашата галерия =>

Как да масажираме гърдите си правилно

Крие ли масажът на гърдите ви някакви рискове?

Няма много рискове, свързани с масажирането на гърдите ви.

Ако сте имали рак на гърдата или операция на гърдите си, може да искате да бъдете внимателни за бучки, белези или области, които наскоро са били облъчени. В тези случаи може би е най-добре да потърсите масаж на гърдите от лицензиран масажист.

Ако подозирате, че може да имате мастит, уговорете час при Вашия лекар. 

Масажът на гърдите може да облекчи редица състояния, от запушени млечни канали до болки в мускулите. Може дори да ви спаси живота. Като цяло е безопасно да опитате сами масаж на гърдите.

Ако обаче имате специфични медицински проблеми, може би е по-добре да се консултирате с професионалист за редовни грижи. И ако забележите нови бучки или други промени в гърдите си, уведомете Вашия лекар възможно най-скоро, за да изключи рак.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол