Кулинарният екип на кралския дворец винаги е готов да приготви най-сложните и изискани ястия, но е известно, че възгледите на Нейно Величество по отношение на определени продукти остават доста консервативни през целия й живот. Много от членовете на кралското семейство успяват да разнообразят диетата си по време на чуждестранни посещения, както и да опитат нови ястия у дома. Някои храни и комбинации обаче са доста строго забранени.
Струва си да отбележим, че правилата не винаги са продиктувани само от личните вкусови предпочитания, а са намесени и етикет и предпазни мерки. По правило употребата на определени продукти в кралската кухня е ограничена, за да се избегнат лош дъх или евентуално хранително отравяне. Какво точно няма да намерите в менюто на двореца?
Миди
Обратната страна на невероятния вкус на мидите, за съжаление, е свързана с високия риск от хранително отравяне. За членовете на кралското семейство, чиито график е изпълнен с огромен брой срещи и официални събития, това е най-лошият сценарий. Бившият кралски иконом Грант Харолд сподели: „Много умен ход е да избягвате морски дарове, когато сте на публично място и трябва да изпълнявате задълженията си. Не бихме искали член на кралското семейство да има сериозна реакция към храни, особено ако е на обиколка в чужбина.”
Все пак са възможни изключения. Особено ако говорим за херцога на Кеймбридж, който наистина обича суши. Баща му, крал Чарлз, пък е забелязван да яде миди. Елизабет обаче третирала това правило с голяма строгост.
Гъши дроб
Друг продукт, който е част от света на лукса, е строго забранен в Уиндзор от 2008 г. Забраната за деликатеса е въведена от принц Чарлз, загрижен за хуманното отношение към животните. Производството на гъши дроб изисква специално хранене на гъските, тоест отношение към животните, което е признато за жестоко от организацията Peta.
Сурово месо
Известно е, че кралицата предпочита добре изпеченото месо. Бившият й готвач Дарън Макгрейди говори за това, като споменава, че на членовете на кралското семейство е забранено да ядат ястия, съдържащи сурово месо. Причината е необходимостта да се предпазят от възможното хранително отравяне и други заболявания, които могат да попречат на работата им.
Паста
Кралицата не обичала много нишестените въглехидрати като паста, ориз и картофи. Според нейния готвач тя предпочитала ястия на основата на риба или месо, допълнени със зеленчуци. Отличната физическа форма, която Нейно Величество поддържаше дълги години, е най-очевидното доказателство за това.
Чесън
Много гастрономи просто обожават тази съставка и я добавят към почти всички ястия, с изключение на десерти. Уви, кралицата на Англия не споделя този навик. За съжаление, продуктът има силен аромат, което би могло да създаде дискомфорт при важни срещи.
За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.
Прочетете още:
- "Отиде си без болка": какво се е случило в последните часове на кралица Елизабет II
- Проклятието да повтаряш историята или как Елизабет обрича Чарлз да предпочете Камила пред Даяна
- Принц Уилям е "абсолютно бесен" заради обвиненията към семейството му
- Уважение или наглост? Камила се появи с любимата корона на кралица Елизабет и предизвика коментари
- Синеокото и срамежливо момиче Лилибет, което стана кралица и спечели сърцата на милиони