Кой ли няма спомен от страхотния аромат на печени чушки, който се разстилаше във въздуха през септември. Това определено е ароматът, с който много от нас свързват безгрижните си детски дни. А освен ароматни, чушките са и много вкусни, полезни и лесни за приготвяне.
Те са един от най-консумираните зеленчуци през всички сезони на годината. Този зеленчук дава доста разнообразна възможност за приготвянето му в кулинарията.
С настъпването на есента доста домакинства консервират или замразяват чушки, за да може през зимните дни да се насладим на пресни, току-що изпечени чушки.
Днес ви предлагаме няколко икономични манджи с чушки за стотинки, на които не би устоял никой. Нашите предложенията за селски манджи с чушки са лесни и икономични, любими на много семейства от поколения:
Печени чушки в доматен сос
Необходими продукти:
Чушки - 10 бр. печени
Лук - 2 бр.
Чесън - 3 скилидки
Домати - 4 бр.
Начин на приготвяне: Обелените чушки овалваме в брашно и пържим в нагорещено олио. Подреждаме готовите чушки в чиния.
В същата мазнина си задушаваме нарязаните на ситно лук и чесън. Добавяме настърганите домати и готвим до сгъстяване на соса.
С готовия сос заливаме чушките, а за ценителите на пикантното при готвенето на чушките с доматен сос може да нарежете и една люта чушка.
Печени пиперки с кисело мляко
Необходими продукти:
Пипер - 500 г печен
Говорим си за...
Кисело мляко - 250 г
Яйца - 1 бр.
Чесън - 2 скилидки
Люта чушка - 1 бр.
Олио
Червен пипер
Черен пипер
Начин на приготвяне: Обелваме изпечените чушки и ги оставяме да се отцедят от водата. През това време си правим млечния сос. В купа сипваме млякото с малко сол, добавяме нарязания на ситно чесън и малко черен пипер. Оставяме да се охлади в хладилника.
Яйцето разбиваме също с малко сол и си правим бъркани яйца. Отцедените чушки нарязваме на ситно, слагаме ги в дълбока купа. Добавяме млечния сос и бърканите яйца и нарязаната на ситно люта чушка. Разбъркваме добре. В тиган си загряваме малко мазнина и си запържваме малко червен пипер.
Поливаме нашите чушки с кисело мляко с червената запръжка. Ето това е истинско изкушение, и то за без пари.
Пипер с прясно мляко и сирене
Необходими продукти:
Пипер - 10 бр. печен
Сирене - 250 г
Прясно мляко - 700 г
Брашно - 4 с.л.
Сол
Черен пипер
Масло
Олио
Начин на приготвяне: Изпечените чушки обелваме и оставяме да се отцедят. Щом са готови, ги нарязваме на кубчета.
В тенджера си загряваме маслото и олиото и си запържваме чушките. Наливаме около 50 мл вода.
Брашното разтваряме в прясното мляко и добавяме към чушките. Готвим при непрекъснато бъркане до сгъстяване.
Щом ястието е готово, отнемаме от котлона и добавяме натрошеното сирене.
Разбъркваме и поднасяме топло нашето ястие с резени хляб.
Измислете някои хващаш окото вариант за поднасяне на това иначе семпло предястие. Добра идея е да поднесете предястието с чушки в кошнички от кори за баница, пармезанови кошнички, а защо не гарнирано с гризини или върху брускети.
Прочетете още:
- 10-те най-вкусни и обичани български ястия
- 5 ястия, които всяка българка трябва да може да готви
- Тайната на перфектната мусака
- С вкус на детство: любимите ни български десерти от соца
- Тайните на идеално подправената кайма за кюфтета и кебапчета
- Тайните трикове, които правят всички ястия с кайма вълшебно вкусни
- Как мекиците да не станат мазни? 6 хитри кулинарни трика
- 15 нетрадиционни, но уникално вкусни рецепти за баница