Ако ви е омръзнало да поднасяте салатата по един и същи начин – нарязани в купа зеленчуци, разбъркани с олио и оцет (зехтин и лимон), имаме какво да ви предложим.
Поднасянето на храната е половината от кулинарното преживяване, затова дори салата трябва да изглежда като произведение на изкуството.
А между нас казано, понякога по-красивия начин на поднасяне всъщност е по-лесен и първото ни предложение го доказва:
Вариант 1: Салата на ивици
Нарязвате доматите на кръгчета, сиренето - на филийки, подреждате ги като редувате, 3 стръкчета босилек или магданоз, няколко капки зехтин и имате най-красиво изглеждащата салата на света.
Задача на гостите ви остава да си я нарежат.
Вариант 2: Салата в чаша
Ако нямате място в центъра на масата или пък искате просто да изненадате всички, използвайте чаши за коняк, за да поднесете салатата.
Изненадващо е и ще се хареса на всички. Особено подходящо е за салати със ситно нарязани съставки, които включват царевица или боб.
Можете да използвате идеята и за сервиране на десерт.
Вариант 3: Салата на клечка
Чери домати (с големите просто не става), маслинка, парче сиренце и парче шунка. Това е вашата салата.
Посолявате леко, напръсквате със зехтин и е готов.
Можете да подредите шишчетата в голяма чиния в средата на масата или да използвате продълговати чинии като подносче, в което да сложите индивидуални хапки за всеки и чашата с напитка.
Добър апетит!
Още за салатите:
Как се е появила шопската салата
5-те съставки на идеалната салата
Коктейлни хапки с млечна салата
Как се превръща салата в шедьовър