Обяснено от науката: Защо избираме партньори, с които си приличаме визуално?

Когато Ейми и Джонатан от Хартфордшир, Обединеното кралство, отиват на първата си среща, само 10 минути след срещата, Ейми попитала дали случайно не са роднини.

„Той буквално си мислеше същото“, казва Ейми. „Това ме накара да се запитам дали не е малко странно да си харесам някой, който прилича на мен", пишат от сайта Giddy, цитирайки англичанката.

Вярно е: чувството на привличане към някой, който прилича визуално на вас, е изненадващо често срещано явление. Просто погледнете многобройните двойки знаменитости, които имат плашеща прилика един с друг.

Кажи ми коя от тези 4 типа двойки сте, за да ти кажа колко дълго ще сте заедно

Защо има толкова много подобни двойки?

Науката е съгласна. Една теория от 1987 г. в списание Motivation and Emotion предполага, че след 25 години съжителство двойките са склонни да развиват едни и същи черти на лицето поради споделени емоции и подсъзнателна мимика на лицето. Двойките всъщност стават все по-приличащи един на друг с течение на времето.

Въпреки това, според по-нови проучвания, тези двойки може всъщност да са си приличали през цялото време. Проучване от 2020 г. в Scientific Reports заявява: „Докато лицата на съпрузите са склонни да си приличат в началото на брака, те не започват да си приличат с течение на времето, привеждайки вида на лицето в съответствие с други лични характеристики.“

любов двойка
Снимка: iStock

Причината за това явление все още не е ясна, но въз основа на скорошни изследвания изглежда, че наистина имаме естествена склонност да намираме хората, които изглеждат като нас, за по-привлекателни. В едно проучване от 2013 г. в списание PLOS ONE , на хората бяха показани редактирани изображения на лицата на техните партньори, които включваха черти от лицето на непознат или тяхното собствено. Като цяло хората предпочитат редактираното лице, което най-много прилича на тяхното собствено.

Проучване от 2010 г. , публикувано в Бюлетина за личността и социалната психология, установи, че хората постоянно предпочитат лица, които приличат на техните родители, което предполага, че тенденцията да се съчетават с двойник произтича от дълбоко вкоренено желание да повторим първата връзка, която сме виждали като деца: тази на майка и татко.

Проучване от 2017 г. в PLOS Genetics разглежда генните прилики в белите двойки и открива, че много двойки споделят потекло и следователно много гени помежду си. Причините за това, според проучването, вероятно се дължат на различни фактори, които вземаме предвид, когато избираме партньор, а именно местни геодемографски данни, социална класа, националност, етническа принадлежност, религия, антропометрични черти като височина и тегло, както и поведенчески характеристики. С други думи, проучването предполага, че може да изглеждаме като нашите партньори, защото подсъзнателно избираме хора, които имат подобно на нас възпитание и ценностна система, а в западните бели общности е по-вероятно тези хора да споделят нашето потекло.

Спазвай тези 4 ритуала, за да поддържаш интимността във връзката ти

Привлечен от познатото

Изглежда, че да, ние сме привлечени от хора, които приличат на нас. Приликата на Ейми с Джонатан им дава усещане за допълнителна интимност .

„Това е още едно сходно нещо помежду ни, така че като цяло ме кара да се чувствам по-близо до него“, казва тя.

Базираният в Невада треньор по взаимоотношения Калисто Адамс вярва, че склонността ни да си падаме по нашите двойници се дължи главно на привличането ни към хора, които ни напомнят за нашите родители.

„Това особено много важи за хората, които са имали проблемно детство, свързано с родителите си“, казва тя. „Това е начин да дадете още един шанс на родителя чрез партньор, който да ви гледа и да се грижи за вас.“

Това привличане обаче е често срещано и при хора с по-здрави отношения с родителите си.

„Те подсъзнателно търсят прилики на партньор с техните родители“, казва Адамс. „Може да свързват човека с грижата и любовта, които родителите са му давали.“

двойка
Снимка: iStock

Практическите аспекти на подобна връзка

Въпреки че запознанството с двойник е доста често срещано явление, все пак може да бъде някак...неудобно.

„Ако възприятието на другите за вас е нещо, което ви вълнува, тогава излизането с някой, който изглежда като вас, може да представлява проблем“, обяснява Адамс. „Непознатите около вас биха могли да видят приликите и да ви помислят за братя и сестри или за близки роднини, което може да ги накара да ви гледат странно.“

От друга страна, всичко зависи от вашето отношение.

Как връзката с майка ви влияе на любовния ви живот

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол