Валентина Георгиева: На 17 години отново се научих да ходя

Валентина Георгиева е име, което трябва да запомним. Най-добрата състезателка на България по спортна гимнастика, която спечели златен медал на прескок на Световната купа в Баку, и си осигури квота за Олимпиадата в Париж, даде специално интервю за Gong.bg, в което говори за най-тежкия период в спортната си кариера, когато е получила тежка контузия в коляното и на 17 години отново се е учила да ходи.

Валя признава, че с много търпение, воля и характер е преодоляла всички трудности и този период вече е в миналото. Гимнастичката, която за първи път ще участва на Олимпиада, е горда, че ще има възможност да прославя България. И не крие, че има големи амбиции и се надява да вземе медал от Париж. 

Edna.bg решихме да ви ракажем повече за нея, за силата и крехкостта, за амбицията и дисциплината и за това, че да мечтаеш е първата крачка към това да успееш.

Валентина Георгиева: Силна, успешна, красива

Как започна всичко?

Когато Валентина е била на четири години, майка й я записва на художествена гимнастика на „Герена“.

"На стадион „Георги Аспарухов“ залата е разделена на две части. От едната е художествената, а другата спортната и през повечето време, по време на загрявката, аз обръщах повече внимание на спортната гимнастика. Винаги съм била енергично дете, гледах постоянно как тези каки и батковци скачаха и правеха цялото това нещо с желание, докато в художествената гимнастика не ми беше интересно. Там нещата са по-бавни и не е моето. 

Говорих с мама дали ще можем да се свържем със спортната гимнастика. Аз три години тренирах художествена гимнастика, на шест години ни заведоха в залата на Раковски и ни свързаха с моя треньор Филип Янев и първата тренировка трябваше да е пробна – тридесет минути да скачам на батута, което най-хубавото нещо за всяко едно дете, за да види той дали има качества в мен за спортна гимнастичка – гъвкавост, сила и т.н. Обаче от 30 минути времето мина на час и половина и когато сме излезли с треньора ми от залата аз съм била с усмивка до ушите и съм казала, че предпочитам спортната гимнастика пред художествената", спомня си тя.

Разбира се, романтичните детски спомени на спортиската са миксирани и с не едно и две препятствия в живота й. След тежка контуция, тя се учи да ходи наново на крехките 17 години.

"Аз в деня на контузията много неща не си спомням. Много ми дойде психически и когато отидохме в болницата в Германия, ми казаха какво всъщност се случва. Казаха ми, че имам проблем с кръстната връзка по тестовете, които ми направиха. Аз не знаех какво е това, знаех, че треньорът ми е преминал през това нещо, но нищо подробно не знаех. Когато се прибрахме в България и вече разбрах как стоят нещата, треньорът ми каза - приготви се с адски много търпение, защото физическото аз ще го направя, но психически трябва да се стегнеш, за да го преодолееш".

А как е преминала през тази трудност и кои са били хората, които са стояли неотлъчно до нея - вижте в специалното интервю на Gong.bg във видеото горе

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти