Трите неща, които ти пречат да имаш страхотна връзка

Взаимоотношенията са трудна работа и идеята, че можете да имате чудодейна връзка, се нуждае от обяснение. Какво е чудодейна връзка? Това е такова, при което и двамата партньори израстват духовно, черпейки от любовта. Така личната им еволюция се превръща в споделено преживяване на душата.

Три основни пречки могат да възпрепятстват това да се случи. Можете да ги наблюдавате как действат в собствената ви връзка, ако се вгледате внимателно, с отворени очи и честни намерения. 

Известният индийски лекар, мислител и писател Дийпак Чопра, цитиран от сайта Оprah.com ни помага да разберем как да преодолеем тези пречки и да съживим връзката си.

10 знака, че страстта във връзката ти е все още жива

Работа върху контрола

Контролиращите хора могат да бъдат идентифицирани по няколко основни характеристики: техният начин винаги е най-добрият; те намират начини да се оправдават, докато в същото време намират грешки в другите; перфекционисти са – работата на другите никога не е достатъчно добра, за да отговаря на техните стандарти; смятат, че знаят какво е най-добро за другите хора и те звучат разумно само на повърхността.

Ако сте във връзка, в която тези съставки доминират, както във вашия партньор, така и във вас самите, промяната ще бъде много трудна. Контролиращите хора се страхуват твърде много да се променят и когато промяната се появи, те се вълнуват вътрешно, което ги кара да удвоят контрола си.

За щастие контролът рядко е толкова краен. Съществува като пречка най-вече когато двама души започнат да спорят за „моя начин“ срещу „твоя начин“. Издайнически признаци на контролиращо поведение могат да бъдат открити в типични твърдения, които се появяват отново и отново, като: „Знаеш, че съм прав.“; „В сърцето ми е само най-добрият ти интерес.“; „Не го правиш правилно, колко често трябва да ти напомням?“; „Защо винаги трябва да чистя бъркотията ти?".

Ако се разпознавате като контролиращ перфекционист, спрете и се изправете срещу това препятствие. Това, върху което трябва да работите, е да премахнете основното напрежение, което винаги съществува, ако друг човек се чувства контролиран - той бавно се задушава. Вашите добри намерения нямат значение, защото колкото и спретната да е къщата, колко и перфектно да възпитавате децата, колкото и умело да управлявате всеки детайл, ако партньорът ви бъде задушен, вашето контролиращо поведение води до проблеми. Ако се поправите, вашият партньор ще види промени, които ще му помогнат да започне да смекчава съпротивата си.

двойка конфликт скандал
Снимка: iStock

Работа върху конкуренцията

Всеки обича да печели, но когато победата се превърне в основна тактика за повишаване на егото ви, тя се превръща в пречка. Силно конкурентните хора постоянно се нуждаят от обратната връзка за победата, защото имат страх от загуба. Основната причина тази черта да се появи е, че победителите получават голямо одобрение. Те постигат успехи и на тази основа забравят, че победата има и обратна страна, особено в отношенията.

В подобна ситуация, следното може да се случва твърде често:  карате партньора си да греши; победата се превръща в порицание – вашият партньор се чувства омаловажаван и унизен; играете нечестно, но не го признавате; не подкрепяте партньора си, чиито интереси и гледна точка нямат толкова голямо значение, колкото вашите; вашият партньор се чувства отблъснат.

Ключът е да се предложат рационални причини за промяна и тези причини трябва да заобикалят целия проблем с победата и загубата. Победителите са принудени да стоят на пиедестал. Там горе е самотно, вашият партньор иска да се оттегли, но той (или тя) не може да го направи сам. Вашата роля е да предложите разумен начин за насърчаване на промяната. Инициативата трябва да бъде негова (или нейна) и в крайна сметка на човек трябва да му се позволи поне една победа на ден. Но не е задължително да е за ваша сметка. Вие не сте последователят, възхитеният зрител, губещият или жертвата. Постарайте се да изясните това първо на себе си и след това на партньора си.

Четирите зодиакални двойки, които имат най-бурните връзки

Работа върху липсата на комуникация

В сравнение с първите две препятствия, липсата на комуникация се превърна в изтъркана тема. Двойките са непрекъснато призовавани от терапевти, книги за самопомощ и статии в списания. Стереотипът е, че мъжете са проблемът. Не могат да говорят открито. Те мразят да изразяват емоциите си или да показват уязвимост. Те смятат, че е женско качество да показват чувства, така че защо да не го оставят на нас, жените? Този стереотип не е толкова солиден, колкото изглежда.

Все пак психолозите откриват пропаст между половете, когато става дума за общуване, и не можем да обобщим темата в краткото пространство, което имаме тук. Липсата на комуникация е змия, която хапе опашката си: колкото повече казвате на някого, че трябва да общува, толкова по-силно ще го притискате. Както при много сложни лични проблеми, помага това да се раздели на по-прости компоненти. Тогава можете да се обърнете към частите вместо към цялото, което почти винаги е по-лесният начин за намиране на решение. Освен това ще излезете извън нивото на проблема, което никога не е мястото, където се крият решенията.

Какво е нивото на проблема? Емоционална безизходица. Единият иска повече емоция, другият отказва. В крайна сметка всички взаимоотношения трябва да имат емоционална сърцевина и по природа емоциите са преходни – те идват и си отиват, издигат се и падат, движейки се по начина, по който искат, независимо какво казва рационалният ум. Хората не успяват да общуват, защото има емоционално несъответствие. Вместо да се опитвате да отворите партньора си като стрида, трябва да го накарате да почувства, че е безопасно да се отвори сам. Това не може да стане чрез нападение, обвинение, заяждане или чувство за вина.

5 знака, че имаш токсична връзка със себе си


 

 

Прочетете също:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол