Сексът напусна връзката? Какво да направим

секс
Снимка: iStock

В една връзка всичко, което се случва в спалнята, оказва значително влияние и на всичко извън нея. И както във всичко, така и в сексуалните отношения с партньора ни може да има спадове. Причините за това може да са много - работа, финансови проблеми, стрес, деца, липсата на сън... списъкът е наистина безкраен.

В хода на една връзка е нормално да има периоди, в които сексът да липсва. Но какво се случва, когато тези периоди стават по-дълги, и по-дълги, и по-дълги...?

Сух режим в спалнята: 5 странични ефекта от липсата на секс

Тук е нужно да уточним нещо: във връзката без секс няма проблем, стига за партньорите това да не е проблем. "При много двойки сексът не е нещо често и те не намират проблем в това, което е важното", коментират експертите. 

Ако във вашата връзка секс няма и за вас е проблем, вероятно проблемът стои някъде много по-дълбоко. Според секс терапевта Алия Мур причините могат да са на първо място в стреса и натовареното ежедневие. "Не е лесно да се балансира между работа, семейство и задължения. И в края на деня партньорите просто нямат сила - нито физическа, нито емоционална, за секс", обяснява тя.

Причините могат да са и в променената динамика на връзката. "Привличането, интимността и желанието също често търпят промени и това най-често е свързано с по-големи промени като появата на дете и остаряването", пояснява Мур. По думите й често проблемите в комуникацията между партньорите е в основата на връзката без секс. Неразрешените конфликти и спорове често са причина за задълбочаване на тези проблеми. 

Какво да направим? Тук терапевтите са единодушни: говорете! "Просто поставете проблема на масата, говорете за нуждите, трудностите, притесненията. Не критикувайте и не нападайте партньора си, помнете, че преди всичко той е точно такъв - партньр", обяснява Мур.

9 ползи от правенето на секс всеки ден

Добър подход е да се обърнете към "добрите" дни и да помислите какво се е променила от тогава. Така по-лесно ще стигнете до решение заедно. Пробвайте да идентифицирате проблемите. Може би става въпрос за стрес, здравословни проблеми или пък стар конфликт. Ключът е прост - разбиране на другия. 

Пробвайте да приоритизирате интимността си. Понякога сексът по график е наистина необходим - както се казва, апетитът идва с храненето. Когато все пак стигнете до спалнята, експериментирайте! В немалко случаи сексът "изчезва" от спалнята заради монотонността. Може би и вашият случая е такъв. 

Във всички тези опити не забравяйте себе си. Погрижете се за себе си - може би ви е нужен метод за релаксация, медитация, лично време или терапевт? Пробвайте!

И за финал: имайте търпение. Дълбоките проблеми имат нужда от време, за да се решат. "Да се възстанови близостта, изисква време. Дайте си го", призовава Мур. Нужно е постоянство и позитивизъм. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти