След 16 изпитания и 7 напрегнати елиминации България вече има своя първи „Най-добър любител сладкар и пекар“ и това е 18-годишната Моника Велева от София.
На финала на Bake Off: най-сладкото състезание по NOVA тя беше избрана от експертното жури шеф Юри Балталийски и шеф Юлия Панджерова като участника с най-добро представяне по време на целия сезон.
На финала на шоуто предизвикателството към участниците беше десертът „Милфьой“ с крем „Шантили“ и малини, за който ви предлагаме рецепта днес.
Милфьой с крем „Шантили” и малини
За многолистното тесто:
450 г брашно
1 щипка сол
75 г краве масло, студено и нарязано на кубчета
180 г краве масло, замразено
50 г пудра захар за напудряне на тестото
За сладкото от малини:
200 г пресни малини
250 г желираща захар за конфитюр
20 г краве масло
За крем „Шантили”:
600 мл животинска сметана (35 % масленост)
200 г пудра захар
½ ч. л. ванилова есенция
Малини за декорация
Пудра захар за финално поръсване
Начин на приготвяне:
Направете маслени трохи от брашното, солта и 75 г масло. Постепенно добавете 150 – 200 мл студена вода и замесете тесто. Оставете да се охлади 15 минути.
Разточете тестото в правоъгълна форма. Настържете отгоре замразеното масло. Сгънете под формата на плик и оставете да се охлади 15 минути. По същия начин разточвайте и сгъвайте още 2 пъти. Увийте в стреч фолио и оставете да се охлади за 30 минути.
Поставете малините и захарта за сладкото в съд на котлона и варете на слаб огън, докато захарта се разтопи. Добавете маслото. Оставете да кипне и варете за около 4 минути или докато температурата достигне 104 ° С. Прехвърлете сладкото в друг съд и оставете да се охлади.
Загрейте фурната на 220 градуса. Разточете тестото на правоъгълник с размери 42 х 30 см. Охладете 15 минути. Напудрете с пудра захар. Поставете в тава между два листа пергаментова хартия и затиснете с решетка. Изпечете до получаване на златисто-кафяв цвят. Охладете.
Нарежете кората на 18 правоъгълника с размери 12 х 4,5 см.
Пригответе крем „Шантили”, като разбиете сметаната, пудрата захар и ваниловия екстракт до получаване на меки връхчета. Прехвърлете в пош.
От хрупкавите правоъгълници, сладкото, крема и малините оформете шест еднакви трипластови десерта. Поръсете ги обилно на ивици с пудра захар.