Психолозите съветват: Как да се скараме както трябва в една връзка

Традиционната мъдрост ни казва, че е най-добре да избягваме конфликти в една връзка. В края на краищата караниците са склонни да извадят най-малко привлекателните ни качества: дребнавост, враждебност и безразличие са само някои от тях. Разногласията обаче са неизбежни. Температурата в спалнята през нощта, капачката на пастата за зъби и колко време остават свекърите за празниците са потенциални минни полета.

Но не всички конфликти са лоши. Има доказателства, че спорът може да бъде полезен за една връзка: ключът се крие в това как се аргументираш.

Докато показвате уважение и внимание към това как се чувства другият човек, конфликтите няма да навредят на връзката ви. Може дори да ви сближат.

Четирите стила привързаност и влиянието им върху връзките ни

►Според психолог: 8-те токсични фрази, които вредят на връзката ви

Ако не сте на една и съща страница по даден проблем, въздържайте се да бъдете пренебрежителни или враждебни, защото това може да изпрати кристално ясно послание, че другият просто не ви интересува. И обратното, полагането на усилия да разберете гледните точки на половинката ви им показва, че те имат значение и че са важни за вас.

Така че вместо да избягвате разногласията, по-скоро се стремете към "здравословен" конфликт. Адам Грант, професор по мениджмънт и психология в Wharton School на Университета на Пенсилвания, предлага следния кратък план в четири стъпки вThe New York Times:

1. Оформете спора като дебат, а не като конфликт.

2. Спорете, сякаш сте прави, но слушайте, сякаш грешите.

3. Направете най-уважителното тълкуване на гледната точка на другия човек.

4. Признайте къде сте съгласни с критиките към вас и какво сте научили от тях.

Не можете да се съгласите с всичко, но докато се уважавате и общувате ефективно, връзката ви може не само да преживее разногласията, но и да процъфтява, стъпвайки върху тях. Помнете, любовта е уважение.

Според психолог: 8-те токсични фрази, които вредят на връзката ви

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти