Приятел за секс: Как да се получи, без да е странно?

Вероятно сте гледали поне един филм или сериал, където двама от героите започват да спят един с друг, въпреки че са просто приятели. Обикновено завършва с това, че дуото се влюбва и танцува щастливо на фона на залеза. В действителност ситуацията може да се окаже много по-различна и по-сложна, тъй като този тип връзка включва много повече от секс без обвързване.

„Приятели с предимства описва всяка сексуална връзка, в която партньорите са се съгласили да не очакват емоционална ангажираност или инвестиция от връзката“, обяснява Сари Купър, основател на The Sex Esteem Program и директор на Центъра за любов и секс в Ню Йорк. „Не е задължително да включва секс с проникване, за да отговаря на условията.“

9 ползи от правенето на секс всеки ден

Това, което искате, срещу това, което можете да направите

Когато мислите за приятели с предимства, вероятно си представяте намачкани чаршафи и добра доза удовлетворение, след което насрочвате следващата си среща и продължавате с остатъка от деня. Но, както при много неща в живота, невинаги е толкова лесно.

Защо може да бъде (научно) трудно да държиш любовта далеч в такъв случай

Основният проблем, който обикновено възниква, е около разделянето на физическите и емоционалните аспекти.

„Да бъдеш физически с някого предизвиква множество хормони, които ни карат да се чувстваме добре – имаме всички тези ендорфини, които се случват, и прилив на допамин“, заявява Сара Луиз Райън, базиран в Обединеното кралство експерт по запознанства и връзки. „Ние обаче сме създадени да се привързваме един към друг.“

Наистина, освен освобождаването на тези хормони за добро настроение, в тялото има химикал, който всъщност ни тласка да създадем по-дълбока връзка: окситоцин. Той се произвежда от мозъка, когато сте привлечени от друг човек и се свързва с обвързването благодарение на ролята му в развиването на чувство на доверие и сигурност и понижаване на нивата на тревожност.

Освен това, заедно с хормона вазопресин, изследванията показват, че окситоцинът насърчава повишената сексуална възбуда и процеса на влюбване.

секс
Снимка: iStock

Съвети за поддържане на приятелство с предимства

Когато става въпрос за гмуркане в подобни палави взаимоотношения, да сте на същата страница от самото начало е важно, за да осигурите оптимални нива на доверие, комфорт, уважение и удоволствие.

Освен това има различни подходи, за да се гарантира, че нещата няма да се объркат в самата спалня, така и извън нея.

Какво жените искат да кажат на мъжете относно секса, но си премълчават

Установете основни сексуални правила

„Както във всяка сексуална връзка, определянето на граници за това какво ще и какво няма да се очаква от действителното сексуално поведение (включително насоки за сексуално здраве, като полово предавани инфекции и контрацептивни бариери), [трябва] да се ангажира всеки път и по време на сексуален контакт“, заявява Купър.

Може да не искате да правите орален секс, например, или да се чувствате по-неудобно да записвате видеоклипове по време на приключенията ви. Както и да се чувствате, говорете и достигнете до има взаимно съгласие.

Създайте граници извън спалнята

Задаването им може да помогне за „изкореняване на това, което може да доведе до емоционална привързаност“, обяснява Райън, който предполага, че е важно да помислите за фактори като това дали ще спите първо или ще отидете на вечеря и как общувате с вашите общи приятели.

Уверете се, че и двамата го правите поради правилните причини

В някои случаи един партньор влиза в приятелска връзка с ползи, надявайки се, че тя ще се развие в нещо повече. Въпреки това, поддържането на тези вярвания може да доведе до разочарование, което потенциално да сложи край на приятелството ви изцяло - така че се впускайте в тази сексуална територия само ако сте на една и съща вълна за това какво изпитвате един към друг.

Говори, говори, говори

„Във всеки тип сексуална връзка, независимо каква е дефиницията, комуникацията е ключова“, казва Джилиан Майхил, съветник по секса и връзките и съосновател на приложението Bare.Dating. „Уверете се, че винаги сте на една и съща страница – често измервайте „емоционалната температура“ на другия. Чувствата могат и се променят.”

секс
Снимка: iStock

Не позволявайте да стане основен приоритет

Подобен тип връзка е чудесна за освобождаване на задържаната сексуална енергия и за малко забавление, но не позволявайте да ви влияе прекалено много в реалния свят.

„Ако искате да се срещате с някого в дългосрочен план и емоционално да инвестирате във връзка, която е важна за вас, а ситуацията с приятелите с облаги отнема твърде много време и енергия, помислете как да прекратите това“, казва Райън.

Съгласете се кога да спрете

„Проведете разговор относно продължителността, за която те виждат, че ще се случи това“, предлага Райън.

Дали е докато не срещнеш някой друг, или докато не се обвържеш сериозно с някой друг? Става дума и за това какво бихме направили, ако някой от нас развие чувства. Провеждането на тази дискусия ще ви помогне да сте сигурни, че сте подготвени за всякакви развития и ще можете да се ориентирате през тях.

10 ужасни мита за секса

Прочетете също:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти