Анка Ламбрева - ярката история на първата българка, обиколила света

s
Снимка: iStock

Анка Ламбрева е една от онези вдъхновяващи жени, чиято история ни напомня за силата на човешкия дух и жаждата за знание и приключения. Родена в бедност, тя успява да преодолее многобройни препятствия и да обиколи света два пъти, оставяйки след себе си следа на просветител и културен посланик на България. Нека се потопим в живота и постиженията на тази забележителна жена.

Анка Ламбрева се ражда на 22 февруари 1895 г. в Карлово, в бедното семейство Пиперкови. От ранна възраст тя показва необикновена жажда за знание и силна воля. Завършва третия прогимназиален клас и се отправя към Пловдив, където, въпреки бедността, успява да завърши гимназията с отличие. Една нощ, когато избухва пожар в пансиона, в който живее, тя успява да овладее ситуацията сама, показвайки смелост и спокойствие, което я отличава от останалите.

Момичето се стреми към медицинско образование и след като завършва гимназията, започва да учи медицина в София. Заради смъртта на родителите си обаче, тя се връща в Карлово, за да се грижи за своите братя и сестри. Въпреки трудностите, съдбата й дава втори шанс. През 1922 г. получава стипендия за Американския колеж в Цариград, където започва обучение за медицинска сестра. Там тя спасява живота на англичанина мистър Тейкън, който пет години по-късно й изпраща покана да посети Нова Зеландия.

Първото околосветско пътешествие

През март 1928 г., Анка се отправя на първото си околосветско пътешествие. Пътува през Египет, Индия, Цейлон и Австралия, за да достигне Нова Зеландия. Там тя не само се запознава с местната култура и обичаи, но и активно представя България. Провежда сказки и курсове по българска бродерия, пише статии за "Непознатата България", които се публикуват в местните вестници. Нейните усилия са подкрепени от българското външно министерство, което разпраща нейните текстове по света.

Можете ли да повярвате, че тези изобретения са на жени?

Завръщане и нови пътувания

През 1929 г. Анка започва своето завръщане към дома, но вместо да се върне по същия път, тя поема в обратната посока, спирайки на острови като Тасмания, Таити, Фиджи и Самоа, преди да продължи към Лос Анджелис и Торонто. В тази година тя става първата жена, прелетяла със самолет над Ламанша. През зимата на 1930 г. достига до Видин и се връща в Карлово.

Второто околосветско пътешествие

Анка не остава дълго в Карлово. Тя започва второто си околосветско пътешествие, посещавайки 42 държави и научавайки седем езика. Преподава уроци по френски и английски, създава болници и училища и навсякъде разказва за България.

Срещата с Дан Колов и Втората световна война

През 1933 г. в Париж Анка среща легендарния борец Дан Колов. По време на Втората световна война тя е в Иран, но отказва да се откаже от българското си поданство, за което е заточена в лагера "Мио-Мие" в Ливан. Там тя лекува ранените, сред които е и бъдещият й съпруг, персиецът Райян Ахмад Дин.

Завръщане и последни години

След освобождаването си през 1943 г., Анка и Райян се завръщат в Иран, където той й подарява три села. Анка се заема с тяхното благоустройство, като изгражда водоснабдителни системи, болници, училища и културен център. Двамата осиновяват момче и продължават да пътуват до края на живота на Райян. След смъртта му, Анка се завръща в България, където дарява материали и снимки на Окръжния държавен архив в Пловдив и Историческия музей в Карлово.

7 жени от историята, които се изправят срещу нормите

Анка Ламбрева умира на 18 февруари 1976 г., на 81-годишна възраст. Тя е погребана в Карлово, до своите родители, оставяйки след себе си множество пътеписи, книги и спомени, които вдъхновяват бъдещите поколения. Нейната история ни напомня за важността на жаждата за знание, смелостта и любовта към родината. Анка Ламбрева е истински пример за това как една обикновена жена може да остави необикновена следа в историята.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол