5 сигнала, че връзката ви е токсична

Всички взаимоотношения имат свои върхове и спадове. Понякога "лошото" във връзките се дължи на стрес, проблеми в работа, дори просто лош ден. Но има някои признаци, които показват, че не става въпрос просто за лошо съвпадение, а за токсична връзка. Дали и вашата не е таква? Ето 5 сигнала за това.

Другият е виновен

Един от класическите признаци на токсичната връзка е неспособнстта на един от партньорите да поеме отговорност за действия или въздействия, а вместо това той прехвърля отговорността върху другия или някой друг. Това създава несигурна среда във връзката, както и става основа за конфликти. 

Именно това е и дефиницията за токсична връзка - постоянно отрицателно влияние върху психическото и емоционално здраве върху единия от двамата партньори. Токсичността произлиза от последователността на този тип поведение.

Според психолог: 8-те токсични фрази, които вредят на връзката ви

Отказ от компромиси

Друг класически признак е, когато единият от партньорите постоянно изключва идеите на другия, като по този начин не му позволяват да влияе на решенията във връзката. Когато приемаме мнението на другия и го зачитаме, това е признак на здрава връзка - така се показва уважение към другия. 

Ако единият човек във връзката има цялата власт в нея, това е всичко друго, но не и здравословно. 

Постоянно омаловажаване

Ако единият от партньорите постоянно омаловажава мнение, постижевияна или чувствата на другия, имаме трети класически признак на токсичност. Такова поведение води до подкопаване на самочувствието и увереността на другия, което пък може да има трайни въздействия върху емоционалното здраве на другия. Така се заражда несигурност. 

Спазвай тези 4 ритуала, за да поддържаш интимността във връзката ти

Изключителна ревност

Ревността по принцип е нормална емоция във всяка връзка, но изключителната ревност е червен флак. Ако единият от партньорите следи другия, чете му комуникацията с други хора в социалните мрежи или му налага ограничения в общуването с приятели, това е сигурен знак за токсичност. Това показва хронична липса на доверие и може да доведе до ограничаване на свободата от страна на обекта на ревността. 

Наказания

Много често в токсичната връзка единият партньор има манипулативно поведение и наказва другия, когато има проблем вместо да се говори активно за проблема. Лошото поведение, чиято цел е "даване на урок", създава враждебна среда и задълбава проблемите. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти