Загуба на памет: кога и как да говорите с лекар?

Платена публикация

Selenogin
Снимка: Selenogin

Най-важното:

● Какви са разликите между загубата на паметта при стареене и деменцията?

● Как да подкрепим паметта си и мозъчното ни здраве?

● Загубата на памет с напредване на възрастта и защо е разумно да потърсим помощ. Важно е да се разбере, че това не е нещо срамно или страшно, а по-скоро част от нормалния процес на стареене.

Във възрастта често се сблъскваме със загубата на памет и често си задаваме въпроса: това е просто част от нормалния процес на стареене или може би е предвестие за нещо по-сериозно? Открийте как можем да се справим с този аспект на живота, като прегледаме практични съвети и стратегии за поддържане на когнитивната функция. Ще разгледаме динамиката на загубата на памет и ще видим какви възможности съществуват за подпомагане на умствените ни функции. Ще обсъдим и как може да подпомогнем мозъчните си функции с помощта на специфичната формулировка на Selenogin Super и кога е важно да потърсим лекарска помощ при по-сериозни симптоми.

Selenogin
Снимка: Selenogin

Загубата на памет - нормален процес на стареене или знак за деменция

Загубата на памет е състояние, при което човек изпитва затруднения или пълна загуба на способността си да си припомня информация. Този проблем може да засегне различни аспекти на паметта, като краткосрочна или дългосрочна памет. В повечето случаи, този симптом се проявява като забравяне на събития, имена, дати или друга важна информация.

Причините за загуба на памет са разнообразни и могат да бъдат свързани с различни медицински състояния. Tравми на главата, инфекции, някои химически вещества, лекарства или стрес могат да бъдат фактори, които допринасят за загубата на памет. Някои от основните фактори, които могат да доведат до този проблем, включват белези на деменция, като например болест на Алцхаймер, васкуларна деменция и други неврологични разстройства.

Деменцията се причинява от различни невродегенеративни заболявания и въпреки, че причинява загуба на памет, трябва да се различава от нормалните симптоми и липса на памет, която се среща при нормалния процес на стареене:

1. Обхват и честота:

● Нормално стареене. С напредването на възрастта е обичайно да се изпитват леки затруднения в паметта, но те са обикновено временни и не влияят значително на ежедневните задачи. Забравянето е често ограничено до определени моменти или имена.

● Деменция. В случай на деменция, загубата на паметта става по-сериозна и продължителна. Забравянето засяга широк спектър от информация, включително основни факти и лични спомени. Постепенно, този процес на загуба на памет оказва влияние върху ежедневните функции и независимостта на индивида.

2. Промени във възможностите за решаване на проблеми:

● Нормално стареене: Стареещите хора могат да изпитват леки затруднения в решаването на проблеми, но тези промени са обикновено леки и не засягат значително когнитивните умения.

● Деменция: Характерно за деменцията е влошаването на когнитивните функции, включително способността да се решават проблеми, да се вземат решения и да се извършват прости задачи. Тези проблеми водят до загуба на самостоятелност и намаляване на качеството на живот.

3. Способност за самостоятелно живеене:

● Нормално стареене. Въпреки леките затруднения, свързани със загубата на памет, хората, които стареят нормално, обикновено запазват способността си за самостоятелно живеене и управление на ежедневни дейности.

● Деменция. С прогресирането на деменцията, се наблюдава значително намаляване на способността за самостоятелно функциониране. Индивидите могат да изпитват затруднения с основни задачи.

Как да подпомогнем паметта си?

Загубата на памет е естествен процес, който може да се появи с напредването на възрастта, но съществуват стъпки, които могат да бъдат предприети, за да се намали риска и да се поддържа когнитивното здраве. В по-долните редове са упоменати няколко ключови неща, с които да подпомогнем мозъчното ни здраве и да подсилим паметта.

● Активното участие в социални дейности може да помогне в запазването на мозъчното здраве, предоставяйки стимул и поддържайки умствената активност.

● Редовната стимулация на ума чрез четене, учене на нови умения и решаване на задачи може да бъде полезна за запазване на когнитивните функции.

● Опазването на общото здраве, включително контрол на кръвното налягане, диабет и холестерол, играе важна роля в поддържането на мозъчното здраве.

● Редовният и качествен сън е важен за здравето на мозъка. Недостатъчният сън може да допринесе за проблеми с паметта и когнитивни функции.

Консумацията на храна, богата на антиоксиданти и полиненаситени мазнини, като например риба, орехи и зеленчуци, може да бъде полезна за мозъчното здраве. Важно е да се избягва прекомерната консумация на алкохол.

● Физическата активност има положителен ефект върху кръвообращението и мозъчната функция. Препоръчва се поне 150 мин. на седмица умерени упражнения, или 75 мин. на седмица високо активни упражнения.

● Управлението на стреса е също важен аспект от предотвратяването на загубата на памет. Техники за релаксация, като йога или медитация, могат да помогнат в управлението на стреса и поддържането на здрав мозък.

Като добавка към здравословна диета може да добавите като ефективно помощно средство приема на добавки като Selenogin Super. Иновативната му формула комбинира специфични съставки, които да подпомагат паметта, концентрацията и здравето на мозъка. Някои от ключовите съставки за поддържане на паметта в Selenogin Super действат по следния начин:

● Цитиколин. тази съставка има невропротективен ефект, може да повиши работата на мозъка, да подобри паметта и да помогне за лечение на неврологични заболявания. Подобрява мозъчния метаболизъм и е с клинично доказано действие при подобряването на паметта на здрави хора в напреднала възраст. [1]

● Гинко билоба. богата е на антиоксиданти и може да помогне за намаляване на възпалението, полезна е за мозъчната функция и може да намали тревожността и стреса. Гинко билобата има протективно действие дори при някои болести, причиняващи деменция и специфично болест на Алцхаймер. [2]

● Витамин B5. този витамин е нужен за различни функции в тялото, включително и за нормалното функциониране на нервната система. Витамин B5 е ключов за синтеза на една от основните сигнални молекули в мозъка и наскоро се обвързва със синтеза на бяло мозъчно вещество, чиято загуба е един от основните резултати при различните видове деменция. [3]

Selenogin
Снимка: Selenogin

Спазването на тези препоръки може да помогне в предотвратяването или забавянето на загубата на памет и поддържането на когнитивното здраве при стареене. Все пак, в случай на сериозни проблеми или изменения в когнитивните функции, е важно да се консултирате с медицински специалист за професионална оценка.

Загубата на памет - нормална част от продължителния живот

Загубата на памет е естествен процес, свързан със стареенето и забравянето на имена, дати или други дребни детайли. Важно е да се разбере, че това не е нещо срамно или страшно, а по-скоро част от нормалния процес на стареене. Усещането за лека загуба на памет, особено за краткосрочни детайли, може да бъде ежедневна реалност, която мнозина изпитват.

Въпреки това, при сериозни притеснения или промени в когнитивните функции, това не трябва да се пренебрегва. Важно е да се потърси помощ и консултиране с лекар при всякакви загрижености относно паметта. Посещението при лекар не трябва да се счита за знак на слабост, а по-скоро за разумно действие, което може да доведе до ранна диагностика и подходящо управление на евентуални проблеми с паметта.

Подкрепа от близките

Selenogin
Снимка: Selenogin

Грижата за умственото здраве е важна част от общото здраве и търсенето на помощ при проблеми с паметта е решение, което трябва да се подкрепя. Близките могат да бъдат част от решението на този проблем, тъй като те могат да забележат промени в поведението и паметта по-ясно. При забелязване на притеснителни знаци е важно ако сте близък на даден човек да подходите внимателно. Вземете предвид следните неща:

●​​​​​​​ Подберете време и място, които да са удобни за човека, към който сте загрижен. Може да потърсите подкрепа и от други близки, с които конкретния човек се чувства комфортно.

●​​​​​​​ Подгответе предварително какво ще кажете, като започнете с въпроси към човека, дали е забелязал някакви скорошни промени. Подходете със съчувствие, тъй като човекът, с когото разговаряте може да се чувства засрамен и да се отдръпне и си подгответе конкретни примери, които са ви накарали да се притесните.

●​​​​​​​ Предложете като решение посещение при доктор, за да получи конкретният човек професионално мнение за състоянието му. Може да предложите да отидете с него за подкрепа и за да споделите нещата, които сте забелязали и на доктора.

Какво да очаквате при посещение на доктор?

Притесненията при загуба на памет и концентрация заслужават специализиран медицински преглед. Когато посетите лекарски кабинет с притеснения относно загубата на памет, можете да се подготвите за определени стъпки и процедури, които обикновено се извършват по време на такива консултации.

Лекарят ще проведе подробен медицински преглед, като ще обсъди вашите симптоми, медицинска история и евентуални фактори, които могат да влияят на здравето на паметта ви. Често може да се разпитат близки дали са забелязали някакви конкретни промени. Може да бъдат използвани стандартизирани тестове за оценка на когнитивните функции, които ще помогнат на лекаря да измери вашата способност за запаметяване, внимание и решаване на задачи.

Допълнителни изследвания, като кръвни тестове или изображения на мозъка, могат да бъдат предприети, за да се изключат други медицински състояния, които биха могли да допринесат за проблемите с паметта. Този обширен преглед помага да се определи причината за загубата на памет и да се изработи подходящ план за управление.

Тъй като всеки случай е уникален, това, което можете да очаквате при посещение на лекар при загуба на памет, може да варира. Важно е обаче да бъдете открити и честни по време на консултацията, споделяйки всички симптоми и притеснения, за да бъде предоставена най-добрата възможна помощ и подкрепа.

Да не се превишава препоръчваната дневна доза от 1-2 таблетки. Не е заместител на разнообразното хранене. Да се държи далеч от деца. Заявление БАБХ №24306/01.11.2021г Т222104103/22.11.2021г

Източници:

  • https://www.pennmedicine.org/for-patients-and-visitors/patient-information/conditions-treated-a-to-z/memory-loss
  • https://alzheimer.ca/en/about-dementia/do-i-have-dementia/differences-between-normal-aging-dementia
  • https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/healthy-aging/in-depth/memory-loss/art-20046518
  • https://www.healthline.com/health/citicoline#uses-and-benefits
  • https://www.healthline.com/nutrition/ginkgo-biloba-benefits#TOC_TITLE_HDR_5
  • https://www.nia.nih.gov/health/memory-loss-and-forgetfulness/memory-problems-forgetfulness-and-aging
  • https://biggsinstitute.org/support/memory-loss-concerns/

Референции:

Nakazaki, E., et al., Citicoline and Memory Function in Healthy Older Adults: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial. The Journal of Nutrition, 2021. 151(8): p. 2153-2160. A total of 99 out of 100 participants completed the study in its entirety. Dietary supplementation of citicoline for 12 wk improved overall memory performance, especially episodic memory, in healthy older males and females with AAMI. The findings suggest that regular consumption of citicoline may be safe and potentially beneficial against memory loss due to aging.

Ge, W., et al., Ginkgo biloba extract improves cognitive function and increases neurogenesis by reducing Aβ pathology in 5×FAD mice. Am J Transl Res, 2021. 13(3): p. 1471-1482. Previous studies have indicated that the generation of newborn hippocampal neurons is impaired in the early phase of Alzheimer's disease (AD). A potential therapeutic strategy being pursued for the treatment of AD is increasing the number of newborn neurons in the adult hippocampus. Recent studies have demonstrated that ginkgo biloba extract (EGb 761) plays a neuroprotective role by preventing memory loss in many neurodegenerative diseases. However, the extent of EGb 761's protective role in the AD process is unclear. In this study, different doses of EGb 761 (0, 10, 20, and 30 mg/kg; intraperitoneal injections once every day for four months) were tested on 5×FAD mice. After consecutive 4-month injections, mice were tested in learning memory tasks, Aβ, and neurogenesis in the dentate gyrus (DG) of hippocampus and morphological characteristics of neurons in DG of hippocampus. Results indicated that EGb 761 (20 and 30 mg/kg) ameliorated memory deficits. Further analysis indicated that EGb 761 can reduce the number of Aβ positive signals in 5×FAD mice, increase the number of newborn neurons, and increase dendritic branching and density of dendritic spines in 5×FAD mice compared to nontreated 5×FAD mice. It was concluded that EGb 761 plays a protective role in the memory deficit of 5×FAD mice.

Ismail, N., et al., Vitamin B5 (d-pantothenic acid) localizes in myelinated structures of the rat brain: Potential role for cerebral vitamin B5 stores in local myelin homeostasis. Biochem Biophys Res Commun, 2020. 522(1): p. 220-225.Vitamin B5 (d-pantothenic acid; pantothenate) is an essential trace nutrient that functions as the obligate precursor of coenzyme A (CoA), through which it plays key roles in myriad biological processes, including many that regulate carbohydrate, lipid, protein, and nucleic acid metabolism. In the brain, acetyl-CoA is necessary for synthesis of the complex fatty-acyl chains of myelin, and of the neurotransmitter acetylcholine. Remarkably, cerebral pantothenate was almost entirely localized to myelin-containing structures in both experimental groups. These findings are consistent with physiological localization of pantothenate in myelinated white-matter structures, where it could serve to support myelin synthesis.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти