ВИВА ЖИВОТ: Защото всеки има право на достоен живот

Платена публикация

Viva
Снимка: viva credit

Тази година Viva Credit стартира кампанията "Вива Живот" с отговорната мисия да подкрепи своите клиенти, колеги и цялото ни общество в борбата срещу домашното насилие. Като ангажирана финансова институция, компанията разработва дългосрочна програма, с която да помага на жертвите на насилие да възвърнат своята независимост, да обучава хората в организацията как да разпознават и реагират на проявите на насилие и да предоставя масово достъпна и експертни информация, касаеща домашното насилие и детска безопасност.

Домашното насилие и насилието, основано на пола, са грозни феномени, засягащи изконни човешки права. Насилието, основано на пола, има отражение не само върху здравето и благосъстоянието, но и върху участието на жените на пазара на труда, което съответно оказва отрицателно въздействие върху икономическата им независимост и икономиката като цяло. Според Европейския институт за равенство между половете, насилието над жени, основано на пола, води до разходи в Европейския съюз, възлизащи на около 226 милиарда евро годишно. Проучване на Center for Disease Control (U.S. Gen. Accounting Office) сочи, че между 21-60% от жертвите на насилие от интимен партньор губят работата си поради причини, произтичащи от насилието.

За последните 4 години в страната ни средно 36% от всички образувани досъдебни производства за престъпления, извършени в условия на домашно насилие, са за нанасяне на телесни повреди, като през 2023 г., полицията е регистрирала близо 2 200 престъпления, извършени в условия на домашно насилие. А тази година делът на телесните повреди, извършени в условие на домашно насилие, е още по-висок. Само до края на м. юли 2024 г. в районните управления са постъпили 3 031 заповеди за защита за контрол от полицията. Почти 67% от тях са заповеди за незабавна защита - случаи с пряка, непосредствена или последваща опасност за живота или здравето на пострадалото лице!

През 2024 г. на ЕЕН 112 са постъпили над 42 000 сигнала за домашно насилие, а в почти 4 500 случая е издадена съдебна заповед за защита. А само до края на м. юли 2024 г. вече са постъпили 30 793 сигнала за домашно насилие. Тъжната статистика сочи, че през 2022 г. в България 26 жени са загубили живота си в условия на домашно насилие, през 2023 г. - 21, а за първите седем месеца на настоящата 2024 г. 10 жени изгубиха живота си.

Кампанията на Вива Кредит включва разнообразни инициативи, насочени към информираност и превенция, и е с водещ експерт д-р Благородна Макева – първата дама, заемала поста заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция“. Като част от програмата се разработват и провеждат различни вътрешни за организацията информативни уебинари и специфични обучения. Предвидени са информационни материали и наръчници, които да бъдат масово достъпни. По TV1 вече се излъчва специална поредица в рамките на предаването „Брандовете на България“, в която доказани специалисти, представители на институции и организации, пряко работещи по проблемите на домашното насилие и детската безопасност, коментират с конкретни съвети наболелите теми.

Темите, засегнати като част от програмата „Вива Живот“, включват:

  • съвети за безопасност на децата по време на ваканция, както в реална, така и в онлайн среда;
  • рисковете в интернет и начините за предпазване на децата;
  • разпознаване на признаците на домашно насилие;
  • икономическо насилие и финансова не/зависимост.

Viva
Снимка: viva credit

В допълнение, чрез Сдружение „Институт за правосъдие и права на човека“ ще се предоставят и безплатни правни консултации на колеги във Viva Credit, които са пострадали от насилие. А за масово разпространение от д-р Макева ще бъде разработен и наръчник с конкретни съвети, посветен на справянето с икономическо насилие, адаптиран за ползване от разнообразни групи хора.

“Като финансова институция ние осъзнаваме своята отговорност не само към икономическото, но и към социалното развитие на обществото. Много брандове се страхуват от темата за домашното насилие, но борбата с него е комплексна и всяко реално действие – на отделен човек, на институция или на бизнес организация, е част от решението. Ние се припознаваме не само като проводник на информация и разгласа по темата, но и работим върху конкретни програми, с които да подпомогнем жертвите и това те да могат да си стъпят отново на краката и да водят достойния живот, който заслужават.“, коментира мащабите на програмата „Вива Живот“ изпълнителният директор на Viva Credit Свилен Петков.

viva
Снимка: viva credit

Кампанията предвижда и разработването на специална програма за заетост в подкрепа на жертвите на домашно насилие, като инициативата за трудова заетост ще се осъществява в партньорство с неправителствени организации.

„Защитата от домашно насилие е като голям пъзел с много парченца. Повишаването информираността на жертвите за възможностите за защита, изграждането на чувствителност по тази тема и разбиране на проблема от обществото, са изключително важни. Без съществена промяна в обществените нагласи и приемане на проблема за обществен, каквото и да е законодателството, съществена промяна няма да настъпи. И отговорността тази промяна да настъпи е на всички ни – и на държавата, и на бизнеса, и на всеки отделен член на обществото ни. Защото заедно можем повече!“, категорична е д-р Благородна Макева.

Viva
Снимка: viva credit

Като част от усилията за повишаване на информираността, в блога на компанията се публикуват информационни статии по всяка от разгледаните теми, за да се осигури максимално разпространение на полезна информация до по-широка аудитория.

Кампанията "Вива Живот" на Вива Кредит демонстрира ангажираността на компанията да бъде партньор в трудни моменти и да предоставя подкрепа на тези, които имат нужда от нея.

За Viva Credit

Viva Credit е една от водещите небанкови финансови институции в България, която специализира вече повече от 12 години в предлагането на достъпни и удобни кредити.

Продуктите са разработени с мисъл за индивидуалните нужди на потребителите – от краткосрочни до дългосрочни решения, с лесен процес на кандидатстване и прозрачни условия. Сред тях са кредити с двуседмични и месечни вноски, както и специални продукти за добри клиенти.

Компанията предоставя и ипотечни кредити, които предлагат по-голяма финансова гъвкавост, както и разнообразни застрахователни услуги, за да осигурим цялостно решение за нашите клиенти.

С 69 офиса в цялата страна и стабилна партньорска мрежа, Viva Credit осигурява удобство при кандидатстване. Процесът по кредитиране може да се извърши и изцяло онлайн на сайта на компанията или със заявка по телефона, за да спести време и усилия на потребителите.

Вива Кредит е част от MFG – група компании, които предоставят съвременни финтех и застрахователни услуги на физически лица и малък и среден бизнес. Мисията на групата е да осигури достъп до финансиране и застрахователна защита на всеки, независимо от моментното им социално и финансово състояние. MFG е активна в България, Румъния, Полша, Украйна, Хърватия, Северна Македония и Испания, като плановете за разширяване обхващат нови международни пазари като САЩ, Мексико, Индия и Германия.

За д-р Благородна Макева

Д-р Благородна Макева е доказан експерт по правата на човека, преподавател, изследовател и автор на множество публикации в сферата на превенцията и защитата от домашното насилие, трафика на хора, работа с деца, бежанци и мигранти и  много други. Тя е първата жена, назначена за заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция“ на Република България. 

Юрист по образование, но се определя като правозащитник по призвание. Тя е анализатор и консултант на редица международни, хуманитарни и неправителствени организации, като UNICEF, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и БЧК.

Преподава дисциплината "Защита от домашно насилие" в Академията на МВР.

Притежава бакалавърска и магистърска степени от Академията на МВР, магистърска по „Право“ от ПУ „Паисий Хилендарски“ , а от 2007 г. и образователна и научна степен “доктор” по специалност "Организация и управление извън сферата на материалното производство (вътрешен ред и сигурност)".

viva
Снимка: viva credit

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти