Вино с душа: как баща и син пазят традициите на уникалните мелнишки сортове

Платена публикация

x
Снимка: Личен архив

Тяхната бутикова продукция може да бъде открита в магазина им в Мелник, както и на фермерските пазари на Lidl

На 8 км от Мелник, в известното с топлия си климат и минералните си извори село Левуново, баща и син обработват 20 дка лозов масив и произвеждат бутиково вино под марката “Мелнишки пирамиди”. Както подсказва името, малката им семейна изба е разположена в полите на Мелнишките пирамиди – едно от най-живописните и слънчеви места в България. Благодарение на благоприятните почвено-климатични условия, този район е известен със своите уникални местни сортове грозде и вино, които носят характера и духа на региона.

Семейството на Бисер Кьосев е свързано с виното от поколения. През 2004 година той и синът му Александър засаждат лозовия масив с мерло и четири типични за района сортове грозде – Мелник юбилей 1300, Мелник 55 и Мелник 82 и Широка мелнишка лоза. Тази стъпка е продължение на семейната традиция и страстта към земята и виното.

През 2018 година те официално регистрират винарната „Мелнишки пирамиди“. С малки бутикови обеми и много внимание към детайла, семейството създава вина, които носят уникалния тероар на региона. Климатът в Левуново е сред най-топлите в страната с много слънчеви дни, което прави лозята и гроздето изключителни по своите качества.

„Гордеем се с виното от Мелник 1300 – един уникален местен сорт, който е селектиран в Сандански през 1981 година чрез кръстоска на широка мелнишка лоза и грузински сорт", споделя Александър. "Това вино има мек вкус и леко тръпчив послевкус, което го прави истинско богатство за любителите на качествени вина. Въпреки че Мелник 55 е по-познат и най-продаван, Мелник 1300 привлича вниманието с уникалния си характер."

Семейството участва редовно на фермерските пазари на Lidl, където предлага своите бутикови вина директно на потребителите. "Инициативата на Lidl ни дава чудесна възможност за директен контакт с крайния клиент. Това ни помага не само да споделим историята на нашето вино, но и да чуем отзивите на хората. Продуктите ни, включително розето от сира, и червените вина, се радват на голям интерес", казва Александър.

По думите му виното от сорта Мелник 1300 подхожда чудесно на всякакъв вид месо – телешко, свинско и агнешко, а розето върви чудесно с десерти и сирена. Споделя, че клиентите му често комбинират червените вина с черен шоколад.

Работата в семейната изба е непрекъсната – от грижата за лозята, през гроздобера до дистрибуцията. Всяка година носи нови предизвикателства. През тази година например, климатичните условия изместили гроздобера с около месец по-рано. "Заради необичайно горещото време започнахме на 9 август, вместо в края на месеца и приключихме по-рано от обичайното. Въпреки това реколтата беше отлична", споделя той.

Семейството на Александър Гавраилов е пример за това как с упорита работа, любов към земята и традициите, и страст към виното, могат да се създадат уникални продукти, които носят духа на

региона и са истинска гордост на България. А фермерските пазари на Lidl продължават да бъдат платформа, която свързва малките производители с потребителите, създавайки пространство за автентични вкусове и истории.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти