Успехът идва с нагласа за растеж и 10 хиляди часа работа

Платена публикация

лидл
Снимка: Lidl

Колко дълъг e пътят към успеха? Какво кара някои хора да тръгнат по него стъпка по стъпка и неотклонно да го следват, а други се отказват при първата трудност?

Колко време е необходимо, за да се сбъдне една цел? Всеки ли може да постигне мечтите си или е въпрос на късмет?

Отговори на всички тези въпроси и още много конкретни съвети за успеха и развитието могат да бъдат открити в новия епизод на образователния видеокаст “Уменията на 21-ви век”, продуциран от Lidl.

В него гости са две дами, помогнали по пътя към успеха на много хора - Илина Начева и Цветелина Гюрова. В практиката си на психолози и обучители те помагат на всеки да развие в себе си нагласата за растеж и развитие, която е основната съставка на успеха.

Какво е нагласа за растеж и развитие?

Нагласата за растеж и развитие, или growth mindset, представлява убеждението, че способностите и качествата на човек могат да се развиват с времето и усилия. За разлика от фиксираната нагласа, при която човек вярва, че способностите му са вродени и неизменни, нагласата за растеж подчертава значението на ученето, практиката и преодоляването на трудностите.

Защо е важна нагласата за растеж?

Нагласата за растеж има значително въздействие върху различни аспекти от живота ни.

Още в класната стая си личи кои ученици са по-склонни да се справят успешно с трудни задачи, да се учат от грешките си и имат по-висока мотивация за учене.

По-късно, на работното място, хората с нагласа за растеж са по-отворени към нови предизвикателства, по-адаптивни към промените и по-склонни да се развиват професионално.

Те са по-успешни и в личния си живот. Изграждат по-здрави партньорства, защото са по-отворени към обратна връзка, по-склонни са да прощават и да се учат от грешките си.

лидл
Снимка: Lidl

Как да разпознаем каква е нашата нагласа?

Гостите във видеокаста съветват на първо време да се вслушаме в езика, който използваме. Хората, които са с т.нар. фиксирана нагласа, често употребяват фрази като "Аз съм просто такъв", "Нямам талант", “То на мен все не ми върви”.

Обратно, хората с нагласа за растеж говорят за "учене", "развитие" и "подобряване". Те са наясно, че не знаят всичко, но могат да го научат.

Друг маркер на типа нагласа, който човек притежава, е реакцията към трудности.

Хората с фиксирана нагласа се обезкуражават лесно от всяка пречка, докато тези с нагласа за растеж възприемат проблемите като възможности за учене и растеж. В допълнение, хората с фиксирана нагласа се сравняват с другите, докато тези с нагласа за растеж се сравняват със себе си в миналото.

Как да развием нагласа за растеж, за да постигнем повече успех в живота?

Експертите от видеокаста “Уменията на 21-век” описват своеобразна пътна карта към успеха. Ето основните фази:

Фаза 1: Обърнете внимание на мислите и убежденията си, които могат да ограничават вашето развитие. Определете дали сте с нагласа за растеж или с фиксирана нагласа.

Фаза 2: Обградете се с позитивни хора. Отношенията с хора, които вярват във вашия потенциал, могат да ви вдъхновят и да ви помогнат да развиете нагласа за растеж.

Фаза 3: Определете си конкретни, измерими и постижими цели, които ще ви помогнат да се развивате.

Фаза 4: Разширете зоната си на комфорт, като предприемате нови дейности и предизвикателства, които ще ви помогнат да научите нови неща.

Фаза 5: Пренастройте възприятието си за грешките. Вместо да се обезкуражавате, използвайте ги като възможност да анализирате как можете да се подобрите.

Кога ще постигнете успех, ако развиете у себе си нагласа за растеж?

Цветелина Гюрова е убедена, че популярната теория за десетте хиляди часа е вярна. Тя гласи, че на всеки успял човек са му били необходими десет хиляди часа целенасочена работа, за да усъвършенства уменията си в някаква област и да сбъдне мечтата си. Според психолога реалистично е да очакваме, че толкова време ще отнеме постигането и на някоя наша голяма цел. Но онова, което трябва да ни дава кураж по пътя е, че с всяка стъпка растем и се развиваме все повече.

Видеокастът "Уменията на 21 век" е достъпен безплатно в канала на Лидл България в YouTube, като всеки месец се излъчва по един нов епизод.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти