Умора и напълняване - причините, които всички пропускат

Платена публикация

жена умора
Снимка: Sarita

Умората и напълняването могат да се дължат на претоварване и на комбинация от лоши навици. Но могат и да са сигнал, че имаме здравословен проблем, за който не сме се изследвали.

За съвременния начин на живот е доста типично на периоди да сме изтощени и да качим по някой и друг излишен килограм. Когато ни се случи, обикновено си мислим: “Претоварен съм с работа” и “Трябва да намаля яденето”. Сред по-малко известните причини за тези състояния са някои хранителни дефицити и някои хронични заболявания. Много често подобни симптоми са знак за нарушена функция на щитовидната жлеза. Нейното здраве можете да укрепите както с поддържане на здравословни ежедневни навици, така и с продукт като Sarita+ - специално разработен да подпомага производството на щитовидни хормони и да повишава жизнеността и енергията.

Ако пълнеете необяснимо и вечно се чувствате изтощени, тази статия е точно за вас.

В нея ще обясним кои могат да са по-дълбоките причини за проблемите ви и как да се справите:

  • Умората и напълняването са взаимно свързани;
  • Те могат да са симптом на заболяване, включително диабет тип 2;
  • Важно е да проверите дали нямате проблем с щитовидната жлеза;
  • Възможно е да страдате от витаминен дефицит;
  • Полезно е да подобрите навиците си на хранене и сън и да понижите нивата си на стрес.

Умора и напълняване - един омагьосан кръг

стрес
Снимка: Sarita

Умората и напълняването са свързани и едното може да причини другото. Умореният човек автоматично яде повече, защото тялото се опитва да си набави липсващата енергия чрез по-калорични храни. И обратното - ако сме пълни, нямаме мотивация да се движим и да спортуваме. Това ни прави летаргични, а летаргията “лекуваме” със сладко или тестено.

Смята се, в рамките на няколко дни е нормално теглото на човек да варира с 1-2 килограма (1), включително и заради задържане на вода. Ако обаче качите повече и то без никаква видима причина, трябва да потърсите истинския проблем другаде.

Заболявания, които протичат с умора и напълняване

Не подценявайте тези симптоми - те могат да издават сериозно заболяване като например диабет тип 2. Хората, страдащи от депресия също много често се чувстват като изцедени през целия ден, губят всякакво желание за обичайните си дейности. Излизат, общуват и спортуват все по-малко. Напълняването е съвсем естествен резултат в този случай. Затова ако качвате килограми и непрекъснато сте изтощени, не пропускайте прегледа при лекар.

Проблеми с щитовидната жлеза

Именно те са причина за много от случаите на необяснимо напълняване при жените.

Нежният пол, особено след навършване на 35-годишна възраст е в много по-голям риск от нарушена функция на щитовидната жлеза. Може би не знаехте, но това е изключително често срещан проблем, от който у нас страда всеки десети човек.

И тъй като щитовидната жлеза има основна роля за поддържане на нормален хормонален статус, важно е да се грижим за нейното здраве и да се преглеждаме редовно. Хроничната умора, напълняването, постоянното чувство за студ и изтъняването на косата са сигнал да потърсите ендокринолог.

Нормалната функция на жлезата можете да подкрепите допълнително с продукт като Sarita+ Една капсула на ден доставя важната аминокиселина L-тирозин, както и цинк, селен и витамин D3. Sarita+ съдържа още екстракти от женшен и ашваганда, благодарение на които оптимизира работата на щитовидната жлеза, намалява умората, подкрепя имунната система и прави организма по-устойчив.

сарита
Снимка: Sarita

Полезни съвети при умора и наддаване на тегло:
 

  • Хранете се по-пълноценно. Намалете преработените храни, газираните напитки, готовите сосове, белия хляб и захарта. Не забравяйте, че сладкото води не само до напълняване, но и до резки спадове в нивата ни на енергия през деня.
  • Яжте повече плодове и зеленчуци. Когато ги избирате, не купувайте винаги едни и същи, а си осигурете разнообразно меню, за да си набавяте всички важни микроелементи и витамини. Дефицитите на полезни вещества често се проявяват именно като постоянна умора.
  • Осигурете си качествен сън. Късното лягане вечер и недоспиването нарушават естествения циркаден ритъм, засилват чувството на глад на следващия ден и увеличават риска от наднормено тегло. (2) Нередовният сън повишава и нивата на стрес и в дългосрочен план може да разстрои работата на щитовидната жлеза.
  • Движете се достатъчно. Редовният спорт и разходките на открито изгарят калории, поддържат мускулите силни, помагат да се справим със стреса и ни правят по-бодри и енергични.
  • Намалете стреса в ежедневието си. Осигурявайте си достатъчно почивка и приятни занимания, включително четене, йога, разходки, общуване с близките хора.

Ако се придържате към тези правила, но въпреки това умората и излишните килограми упорито ви измъчват, нужно е да ви прегледа специалист и да ви назначи изследвания. За внезапното напълняване и хроничната умора често има причини, които можем да установим единствено с лекарска помощ. Не пренебрегвайте тези симптоми!

И не забравяйте, че в днешно време изключително много хора се борят с напълняването и постоянната умора. Нужни са знания и постоянство, за да подобрите състоянието си. Следвайте най-важните правила и с времето ще се уверите, че да излезете от омагьосания кръг и да си върнете желаната форма е напълно възможно!

 

Да не се превишава препоръчваната дневна доза от 1 капсула на ден. Не е заместител на разнообразното хранене. Да се държи далеч от деца. Заявление БАБХ №15138/ 03.08.2022г Т222203114/ 15.08.2022г

 

Източници:

1 -
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5506524/

2 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9590398/

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти