Ревю: 5-те най-важни неща, които ни носи iPhone 16

Платена публикация

iphone
Снимка: Yettel

На пръв поглед iPhone 16 не изглежда много по-различен от iPhone 15. Когато обаче вникнем малко по-дълбоко в същността му, виждаме че има много параметри, по които той предоставя осезаеми подобрения. Днес ще се фокусираме върху новостите, които ни карат да се замислим дали не е време за нов телефон.

Изцяло нов бутон

Това е може би най-голямото подобрение в дизайна от години насам. Представянето на Camera Control бутона е една от онези иновации, които може да „заразят“ целия смартфон сегмент в близко бъдеще. С него снимането е много по-интуитивно, когато държим телефона хоризонтално, и наподобява усещането за фотоапарат. Функциите му обаче не се изчерпват само с улавянето на кадри.

iphone
Снимка: Yettel

С един клик се отваря камера апликацията. След това, бутонът има две нива на натискане. Ако задържим съвсем леко, ще активираме опцията за приближаване или отдалечаване на кадъра в зависимост наляво или надясно придвижим пръста си по него. Плъзване напред или назад ни дава възможност да направим и други фини настройки, като отново лекото натискане ни позволява да изберем кой параметър да променим. За снимка е необходимо просто да натиснем бутона докрай, а ако го задържим, стартира видеозапис.

Специален процесор

През последните години това, което направиха Apple, е в новите базови модели да залагат на процесорите от миналогодишните Pro версии. Така например, iPhone 15 използва същия чипсет като iPhone 14 Pro Max. Този път е разработен чип, специално създаден по мярка за iPhone 16 – Apple A18.

iphone
Снимка: Yettel

Според компанията новият процесор е с 30% по-бърз от този в iPhone 15 и може да изпълнява същите операции като него, само че с 30% по-малък разход на енергия. Това означава, че приложенията се отварят по-бързо, игрите вървят по-гладко и накрая дори имаме повече останала батерия.

Повече RAM памет

RAM паметта върви ръка за ръка с процесора, когато говорим за представянето на едно устройство. Предходният модел разполагаше с 6 GB по този параграф, докато сега всички варианти на iPhone 16 са с по 8 GB. Това позволява да отваряме и работим ефикасно с повече приложения наведнъж, както и те да остават точно там, докъдето сме стигнали с тях, когато ги минимизираме, а не да се рестартират.

iphone
Снимка: Yettel

Друго огромно предимство на това да разполагаме с повече оперативна памет, е че смартфонът ще може да поддържа високо ниво на представяне за години напред. С напредване на времето операционната система получава още и още ъпдейти, апликациите също се обновяват и започват да изискват повече RAM. Когато имаме достатъчно памет, това ни позволява дълго време да се радваме на безупречна работа.

По-бързо зареждане и повече батерия

iPhone 15 поддържа до 15W скорост на зареждане с MagSafe. При iPhone 16 тази стойност нараства до 25W, което е почти двойно увеличение. Това позволява да зареждаме устройството много по-бързо – едно винаги добре дошло удобство. Ако се налага да излезем бързо и в последния момент забележим, че ни остават само 10% заряд, със сигурност ще искаме да възвърнем колкото се може повече енергия за възможно най-малко време.

iphone
Снимка: Yettel

Капацитетът на батерията също е покачен от 3349 на 3561 mAh. Като добавим и по-добрата енергийна ефективност, която предлага процесорът, това значително увеличава периода между зарежданията. Колкото и бързо да е зареждането, няма нищо по-хубаво от това да не се налага да включваме телефона си в контакта по повече от веднъж на ден.

Изкуственият интелект на Apple

Apple Intelligence обещава да промени изцяло начина, по който използваме iPhone, и дори цялостното ни възприятие за него, като значително улесни ежедневните задачи, извършвани през смартфона. Със системните инструменти за писане, вградени в iOS 18, ще може автоматично да се пренаписва, коригира и обобщава текст в почти всяко приложение. Ще има и функция за обобщаване на известия, която ще ни показва първо най-важните. Например, имейл с краен срок на следващия ден ще се показва на първа позиция, дори след него да са пристигнали още десетки съобщения.

iphone
Снимка: Yettel

Siri също става по-ангажирана в системното изживяване и получава чисто нов дизайн с елегантна светлина около ръба на екрана, когато тя е активна. Вече ще бъдат разбирани повече езици и превключването между писмена и гласова комуникация ще бъде по-гладко от всякога. Отбелязваме всичко това, защото Apple Intelligence ще се поддържа от всички устройства от новата линия iPhone, както и от iPhone 15 Pro / Pro Max, но не и от базовите модели от миналата година. В Европа всички тези функции би трябвало да станат достъпни през 2025 г.

Кои са най-добрите места за закупуване на iPhone 16?

Обикновено първото нещо, което гледаме, когато искаме да закупим нов продукт, е цената. Няма спор, че тя е определяща, а през годината се появяват много и различни оферти, но смартфонът е устройство, което използваме по цял ден, всеки ден. Тази честота на употреба увеличава и шанса от повреда, била тя хардуерна или неволно нанесена от потребителя. В този ред на мисли, важно е да знаем и къде можем да получим достатъчно подкрепа дори след закупуване на устройството.

Yettel е единственият телеком в България, който предлага три години гаранция на всички смартфони в портфолиото си, вместо стандартните две. Операторът има специален пакет от услуги, наречен „Смартфон вселена“, който предлага решения за цялостна грижа за устройството. Със „Смартфон диагностика“ може по всяко време да бъде проверено състоянието му, като в случай на установена неизправност, на разположение е оторизираният сервиз на Yettel.

Има и възможност за сключване на допълнителна застраховка „Смартфон протект“, а когато решим, че е време за смяна на апарата, вместо да приберем стария в шкафа вкъщи, може да се възползваме от програмата „Рециклирай и спести“ и да го върнем дори той да не работи, в замяна на отстъпка за нов смартфон. Всички тези предимства, са само част от усилията, които Yettel полага, за да осигури цялостна грижа за телефоните на своите клиенти дълго след закупуването им.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти