Вътрешните възпаления са едни от основните източнци на здравословните проблеми на съвременния човек, независимо дали е хронична преумора, акне, проблеми с храносмилането или болки в ставите.
Повечето здравословни проблеми са причинени от неправилното хранене, което внася дисбаланс в организма, за щастие този баланс може да бъде възстановен, ако подобрим алкално-киселинния баланс в тялото си.
Кофеинът, алкохолът, захарта, рафинираните зърнени култури, преработената храна, млечните продукти, яйцата и месото, които са обработени с антибиотици и пестициди, всички те са причинители на възпалителните процеси, които се случват в тялото ни. Заради тях автоимунните и хормонални заболявания са изключителен бум в днешно време.
Един от най-добрите начини за добро здраве е, като се храним с истинска храна. Всяка храна може да се причисли към различна част на pH скалата в зависимост от алкалността или киселинността си. Например животинските храни спадат към киселинния спектър, а повечето растителни продукти варират в своята алкалност. За добро здраве и баланс трябва да се консумират и двата типа, но тъй като на повечето хора диетата е основно киселинна, ето няколко алкални храни, които да интегрираме в менюто си:
Моркови - богати на фибри, калий и витамини А и С
Пшенична трева - съдържа високо ниво на желязо и витамини А и С
Червено цвекло - съдържа фитонутриентът беталин ( вещество, което има противоракови свойства), фолиева киселина, витамин K, C и други полезни вещества
Елда - съдържа протеин, желязо и калций
Зеле - всякакъв вид зеле, е богато на витамини A и C. Бялото зеле е с ниско съдържание на калории, богато на калций, фибри и витамин U. Броколите поддържат оптималното ниво на pH в тялото. Брюкселското зеле повишава нивата на pH и подобрява здравето поради наличието на желязо и фибри.
Тиква - източник на витамин A, както и семената на тиквата, тъй като са богати на лесно усвояеми протеини
Грах - богат на желязо и витамини А и С
Домати - съдържат калций, желязо и витамин C
Соя - съдържа протеини и желязо, възможно е да повиши pH на организма
Лук - желязо, калций и витамин C. Най-добър за консумиране е в сурово състояние. Празът, поддържа оптимално ниво на pH, също така подобрява процеса на храносмилане и укрепва имунната система
Репички - те са богати на витамин С, желязо и калций и подобряват храносмилането
Чесън - елиминира токсините в тялото и за понижаване на кръвното налягане
Бадеми - съдържат протеини, минерали, калций и желязо, понижават холестерола и повишават нивата на pH
Зехтин - помага на тялото да поддържа здравословни алкални нива
Козе мляко - богато на витамини А и С и калций
Аартишок - мощен антиоксидант, богат на витамини С и К и фолати, които подобряват функцията на черния дроб и храносмилането
Амарант - съдържа протеини, калций и желязо
Авокадо - богато на фибри и витамини С и А
Кайсии - помагат за алкализирането на тялото
Кокосово масло - съдържа калций и желязо и витамин С, които подобряват цялостното благосъстояние на организма
Лайм - поддържа нивото на pH и съдържа витамин C
Лимон - съдържа витамини P и C, антиоксиданти и винаги се яде без захар, защото ефекта ще бъде антиефект
Нар - източник на витамин C, калций и желязо
Целина - богата на витамини C, A и калций
Маруля - богата на витамини и минерали и алкализира успешно тялото
Спанак - съдържа желязо и витамини C, A
Кориандър - има витамин C, калций и желязо
Босилек - изключително богат на витамин К и А, както и на калций, също така има противовъзпалителни свойства
Цвят и корен на глухарче - съдържа витамини A и C, калций и други полезни компоненти. Спомага за намаляване на кръвното налягане и за нормалната функция на черния дроб
Розова хималайска сол - тя съдържа над 84 минерала, като магнезий, калций и калий
Чай матча - богат на хлорофил, мощни антиоксиданти и регулира въглехидратния глад и не окислява тялото излишно